195

Paniek: Homeopathie moet heilzame werking bewijzen

Minister stelt eisen aan homeopatische 'geneesmiddelen'

Homeopatische middeltjes prijzen zichzelf aan als geneesmiddel voor tal van kwalen. De medicinale werking is echter – om het voorzicht uit te drukken – ‘omstreden’. Minister Schippers wil daar nu duidelijkheid in scheppen. Per 1 juli mogen homeopatische middeltjes op de verpakking alleen vermelden dat ze ergens tegen of voor helpen als dat ook daadwerkelijk bewezen is.

De maatregel leidt tot paniek onder homeopaten, gebruikers en leveranciers, schrijft Gezondheidsnet:

Door deze maatregel dreigen zelfzorggeneesmiddelen uit de schappen van apotheken en drogisterijen te verdwijnen. Gebruikers en leveranciers van homeopathische geneesmiddelen luiden dan ook de noodklok bij de Tweede Kamer om te voorkomen dat de regeling wordt ingevoerd.

Jaarlijks worden er in Nederland 4,5 miljoen doosjes, potjes en flesjes met homeopatische middelen verkocht. Driekwart van de bevolking gebruikt ze wel eens. Als de vermelding verdwijnt waar de middeltjes voor dienen, dreigt de markt in te storten. De middeltjes mogen nu al niet aangeprezen worden als heilzaam middel bij levensbedreigende ziektes maar alleen voor problemen zonder veel gevaar. De meeste producten zijn gericht op alledaagse kwaaltjes als griep, verkoudheid, hoesten en hooikoorts.

Wat vind jij? Is deze maatregel van minister Schippers terecht? Gebruik je zelf wel eens homeopatische middelen?

Geef een reactie

Laatste reacties (195)