69

Paniek in Griekse apotheken

Medicijnen zijn op

In Griekenland is een groot tekort aan medicijnen ontstaan. Het betreft meer dan tweehonderd medicijnen, waaronder antibiotica, antipsychotica en anesthesie-middelen en behandelingen voor kanker, hepatitis C en artritis. Volgens de vereniging van apothekers is de aanvoer van medicijnen inmiddels met 90% afgenomen. De overheid zegt dat het probleem nog steeds groeit. Apothekers in Athene en Thessaloniki beschrijven chaotische taferelen, waarbij wanhopige patiënten van apotheker naar apotheker trekken in de hoop de hun voorgeschreven medicijnen te bemachtigen.

Dat schrijft The Guardian. Dimitris Karageorgiou van de vereniging van apothekers: “Al vroeg in de morgen of zelfs als ‘savonds laat vormen zich rijen voor de apotheken. En als de medicijnen niet beschikbaar zijn, wat meestal zo is, dan worden mensen vaak erg agressief. Ik heb vanavond dienst in mijn apotheek en ik weet nu al dat er veel geschreeuwd gaat worden, Maar gezien de omstandigheden heb ik daar begrip voor.”

De overheid wijt de tekorten aan multinationals die niet langer willen leveren aan Griekenland, vanwege de lage prijzen die sinds de crisis in dat land gelden. Onder de farmaceutische bedrijven die worden genoemd zijn Pfizer, Roche en Sanofi.

Los van dit alles heeft het Zwitserse Rode Kruis aangekondigd de hoeveelheid donorbloed aan Griekenland terug te brengen, omdat het land zijn openstaande rekeningen te laat had betaald.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)