16

Paniek in kalverhouderij omdat dieren moeten blijven leven

Omdat de restaurants door de coronacrisis dicht zijn, ontstaan er problemen bij veehouders die opeens geen afzetmogelijkheid meer hebben. Die waarschuwing geeft de Centrale Organisatie voor de Vleessector in dagblad Trouw.

Vooral in de kalverhouderij is de situatie ernstig, volgens de organisatie. Er dreigt hier een stuwmeer van slachtdieren te ontstaan. Nu restaurants geen entrecote of kogelbiefstuk meer kunnen serveren, is de vraag naar kalfsvlees grotendeels weggevallen. Dit relatief dure vlees wordt weinig in supermarkten verkocht.

Omdat slachterijen minder kalveren slachten, moeten de dieren bij de boeren blijven. Die zitten nu met de handen in het haar. Oudere kalveren hebben meer water en voer nodig, produceren meer mest en leveren uiteindelijk minder geld op, omdat hun vlees niet meer blank is.

Hoewel er hier te lande nauwelijks kalfsvlees wordt gegeten, is Nederland wel de grootste kalfsvleesproducent van Europa. Jaarlijks importeren de Nederlandse kalfsvleesproducenten daartoe 800.000 kalveren.

cc-foto: TC-TORRES

Geef een reactie

Laatste reacties (16)