Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Paniek neemt toe: 8 ebolavoorlichters vermoord in Guinee

  •  
19-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
voorlichtersebola300
VN stuurt speciale missie naar West-Afrika ... Ploumen trekt 15 miljoen uit voor bestrijding ebola
In het door ebola getroffen Guinee zijn de lichamen gevonden van acht voorlichters die de lokale bevolking waarschuwden voor de risico’s van ebola. Een woordvoerder van de autoriteiten verklaarde aan Reuters dat de acht lichamen werden aangetroffen in de latrine van een dorp. Zes mensen zijn inmiddels gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord, die afgelopen dinsdag plaatsvond. Het voorlichtingsteam bestond uit overheidsfunctionarissen, twee medische hulpverleners en een priester, en werd vergezeld door drie journalisten.
De VN heeft ondertussen besloten  een speciale missie naar West-Afrika te sturen, waar het dodental al 2.630 slachtoffers telt. Leden van de VN-Veiligheidsraad hebben de huidige uitbraak van ebola dan ook bestempeld als ‘een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’ en riepen daarnaast alle landen op om experts, veldhospitalen en voorraden naar de getroffen landen te sturen. VN-secretaris Ban Ki-moon kondigde vannacht aan een speciale missie naar West-Afrika te sturen, waarvoor een speciale gezant wordt aangewezen die ‘een snelle en massieve mobilisatie van mensen, materieel en financiële bronnen’ moet regelen.
Autoriteiten van de getroffen landen zien de paniek toenemen door vooroordelen over ebola en een gebrek aan informatie, wat de bestrijding van het virus enrom bemoeilijkt. Sierra Leone heeft haar bevolking ondertussen verplicht om drie dagen binnen te blijven, de overheid hoopt daarmee verdere besmettingen te kunnen voorkomen en via huis-aan-huisbezoeken nieuwe gevallen van ebola te identificeren.
Minister Ploumen heeft vandaag bekend gemaakt dat Nederland  15 miljoen euro uittrekt voor de bestrijding van ebola. Het geld gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Volgens Ploumen draagt Nederland op verschillende manieren bij, we helpen bij de zorg voor mensen die ziek geworden zijn en we steunen – samen met Nederlandse bedrijven – de lokale economie:
Nederland wil met andere landen afspraken maken, zodat er niet van het ene te veel is en van het andere te weinig.
cc-foto: Voorlichters in Sierra Leone,  European Commission DG ECHO

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.