2

Paniek over mogelijke cholera-besmetting vrijwel zeker onterecht

Bericht over cholera-besmetting Nederlandse toerist op Griekse eiland Kos werd al direct weersproken, maar dat meldden de Nederlandse media niet

Het ANP verspreidde vrijdagmiddag het bericht dat een Nederlandse toerist op het eiland Kos mogelijk besmet was met cholera. Die mogelijke besmetting werd door de media direct gelinkt aan – je raadt het nooit – vluchtelingen.

Vluchtelingen brengen gevaar en onheil met zich mee, dat is de boodschap die media al weken verspreiden over mensen die hun land ontvluchten voor… gevaar en onheil. Het ANP verspreidde vrijdag tegen half twee het bericht dat een Nederlandse toerist mogelijk is besmet met cholera. En:

Kos is zowel een toeristenoord als een plek waar duizenden vluchtelingen aankomen uit Afghanistan, Syrië en Irak. In dat laatste land brak vorige maand nog een cholera-epidemie uit. De Iraakse autoriteiten registreerden in september 121 gevallen van de ziekte. Athene vreest dat de ziekte via vluchtelingen is doorgegeven.

Al voor publicatie van het bericht werd in Athene duidelijk dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de man besmet is met cholera, maar dat werd niet vermeld door het ANP en andere media. De patiënt, die kampt met hoge koorts en diarree, zou lijden aan een ernstige vorm van buikgriep, een ziekte die vaak optreedt bij toeristen. Eerste testen op cholera vielen negatief uit, nu wordt nog verder onderzoek verricht om de ziekte helemaal uit te sluiten, meldt Griechenland Zeitung. De Griekse gezondheidsdienst doet dat om ieder risico uit te sluiten. De 79-jarige man werd eerst op Kos behandeld maar zondag overgevlogen naar Athene en daar in een particuliere kliniek in quarantaine gehouden. De Griekse autoriteiten onderzoeken of er op Kos meer ziektegevallen zijn maar troffen die tot nu niet aan.

De berichtgeving over het voorval bleek daarentegen wel erg besmettelijk en verspreidde zich razendsnel over social media, om de discussie over vluchtelingen verder te verzieken. 

cc-foto: Jay Peg

Geef een reactie

Laatste reacties (2)