Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Panische passagiers zien 'biddende' christen voor IS-terrorist aan

  •  
04-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
easyjet
De Britse Laolu Opebiyi is afgelopen donderdag uit een Easyjet-vlucht van Engeland naar Amsterdam verwijderd. Een medepassagier las over zijn schouder mee en zag in zijn christelijke Whatsappgebedsgroep, genaamd Isi Men – wat op ‘ISIS’ zou lijken  – het woord ‘gebed’. De passagier panikeerde en schakelde de autoriteiten in. Dat meldt the Guardian.
De medepassagier had hem eerst gevraagd wat hij ‘precies bedoelde met gebed’ en toen Opebiyi antwoordde dat hij in een christelijke gebedsgroep zat, meldde de man het toch aan het personeel. Opebiyi werd door een detective ondervraagd over zijn geloof en of hij ooit ‘bekering had overwogen’. Ook werd er gevraagd naar de afkorting ‘ISI’. Die stond voor de bijbelse tekst ‘ as iron sharpens iron, so one person sharpens another ‘. De Brit werd toch gedwongen het wachtwoord van zijn telefoon te geven om zijn onschuld te bewijzen.
Vervolgens weigerde de piloot alsnog hem aan boord van de easyJet-vlucht naar Amsterdam te laten, ondanks dat hij geen gevaar bleek te vormen. Opebiyi moest noodgedwongen meer dan drie uur op de volgende vlucht wachten. De van oorsprong Nigeriaanse-Brit uit in The Guardian zijn ontsteltenis over de gang van zaken.
"Die vent kent mij niet eens en binnen twee minuten had hij zijn oordeel klaar. Zelfs als ik een moslim was, was het vrij oneerlijk om mij zo te behandelen. Ik denk dat niemand, ongeacht godsdienst, op zo’n manier behandeld zou moeten worden. Als we blijven toegeven aan het fanatisme en de irrationele angst, durf ik te zeggen dat de terroristen hun doel hebben bereikt."
Opebiyi wachtte samen met zeven andere passagiers op de volgende vlucht, die hadden het vliegtuig verlaten uit veiligheidsoverwegingen nadat zij zagen wat er was gebeurd. Een enkele passagier verklaarde niet met hem te willen vliegen. De officier in dienst kalmeerde de andere wachtenden door de situatie uit te leggen.
Opebiyi – die tevens zakenman is – vreest voor andere complicaties. Toen hij na het incident terugkeerde van een zakenreis, werd hij niet door de elektronische poort gelaten en moest hij een ambtenaar van de immigratiedienst spreken voordat hij kon gaan.
"Iemand had het idee dat ik een terrorist ben, omdat hij het woord ‘gebed’ op mijn telefoon zag en nu sta ik in onzekerheid over mijn vrijheid van beweging naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk"
Een woordvoerder van easyJet geeft een verklaring en een halve excuses voor het ongemak en de valse beschuldiging.
"De veiligheid van de passagiers en de bemanning is onze hoogste prioriteit, wat betekent dat als er een veiligheidsprobleem is, we altijd onderzoek zullen doen als een voorzorgsmaatregel. We willen graag onze excuses bieden voor het eventuele ongemak van de reiziger. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.