26

Papandreou wijkt voor eenheidsregering

UPDATE Verkiezingen op 19 februari ... Premier, conservatieve oppositieleider en president smeden zondag principeakkoord ... Regeringspartij PASOK en conservatieve Nieuw Democratie kwamen in de loop van de dag nader tot elkaar ... Ook Europese commissie wilde snel eenheidsregering

UPDATE De Grieken gaan op 19 februari naar de stembus. Dat heeft het ministerie van Financiën in de nacht van zondag op maandag verklaard, zo meldt RTL Nieuws. De socialistische regeringspartij Pasok van premier George Papandreou en de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) van Antonis Samaras het hierover eens geworden. De verkiezingen worden dus niet vervroegd, zoals Samaras eiste. Tot die tijd zal er een regering van nationale eenheid komen die alle hervormingen moet doorvoeren die Europa van het land eist. Papandreou zal aan deze regering niet deelnemen.

Update 21.30

In Griekenland is zondagavond een principe-akkoord bereikt over een nieuwe regering van nationale eenheid. Deze zal niet worden geleid door de huidige premier George Papandreou. Dit meldde de Volkskrant op basis van berichtgeving van de Griekse publieke omroep. Het is de uitkomst van een overleg tussen Papandreou, oppositieleider Samaras en president Papoulias. Maandag wordt er verder over het akkoord gesproken. 

Update 20.00

De Griekse premier Papandreou overlegde zondagavond met de conservatieve oppositieleider Samaras en president Papoulias. De premier wilde een doorbraak forceren in de gesprekken over de vorming van een regering van nationale eenheid, zo meldde de NOS. Samaras eiste zondagochtend opnieuw dat Papandreou zou opstappen. De premier toonde zich bereid dat te doen zodra er een akkoord lag voor een eenheidsregering.

Eerder

Griekse media melden zondag dat premier Papandreou vandaag zijn laatste kabinetsvergadering voor zou zitten. Op de agenda voor deze vergadering stonden alleen het aftreden van de huidige regering en de overgang naar de regering van nationale eenheid. Een woordvoerder van Papandreou’s socialistische partij PASOK zei tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de premier zou aftreden zodra deze regering er is.

De Volkskrant meldt dat de PASOK en de conservatieve Nieuwe Democratie het bijna eens zijn over de vorming van een nieuwe regering. Met het vertrek van Papandreou lijkt een eis te worden ingewilligd van oppositieleider Antonis Samaris. Die zei zondagochtend dat Papandreou een oplossing voor Griekenland in de weg staat zolang hij in functie is.

Volgens CNN zal Evangelis Venizelos aanblijven als minister van Financiën. Verschillende andere namen doen de ronde voor het premierschap. De regering zal aanblijven tot de parlementsverkiezingen in februari. 

Europees commissaris van Economische Zaker Olli Rehn wil dat het overgangskabinet er zo snel mogelijk komt. Dat is de beste manier om het vertrouwen te herstellen en aan de voorwaarden voor steun van de EU te kunnen voldoen, zegt hij in een interview met persbureau Reuters. Rehn eist dan ook dat het zittende Griekse parlement de hervormingen goedkeurt.

Rehn zei verder dat Europa niet wil dat Griekenland de eurozone verlaat, maar dat de EU wel voorbereid moet zijn op elk scenario, inclusief een Grieks vertrek, om de “financiële stabiliteit te waarborgen en de euro te redden”. Ook de Grieken zelf zijn in meerderheid voor het behoud van de euro en ook voor de vorming van een regering van nationale eenheid.

CNN: Greek PM expected to resign after coalition government formed

Volkskrant: ‘Papandreou treedt af als er een nieuwe regering is’

Geef een reactie

Laatste reacties (26)