21

Papandreou wint vertrouwen parlement, nu de rest nog

[Update] Leider conservatieve oppositie wil liever vervroegde verkiezingen... Premier wil nog steeds eenheidsregering ... Regering Papandreou kreeg vrijdagavond 153 van de 300 stemmen van het parlement

UPDATE Papandreou moet opstappen en er dienen snel verkiezingen te komen. Dat zei de Griekse conservatieve oppositieleider Antonis Samaras vandaag in een reactie op de woorden van de premier. De zwaar onder vuur liggende George Papandreou, kwam vanmiddag uit een gesprek met het Griekse staatshoofd en verklaarde toen dat hij snel gesprekken wil voeren over een coalitieregering, zo meldt NRC Handelsblad. “Politieke consensus is belangrijk”, benadrukte hij.

Update 16.00

Samaras, leider van grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie, leek eerder zijn afkeer voor een eenheidsregering opzij gezet te hebben. Maar herhaalt hij zijn eerder gedane uitspraken. Papandreou moet opstappen, er dient een tussenregering te komen die op korte termijn het Europese hulppakket goedkeurt en daarna moeten verkiezingen snel plaatsvinden.

Update zaterdag 11.15

Het was zaterdagochtend nog niet duidelijk welke van de oppositiepartijen zouden deelnemen aan de beoogde eenheidsregering. De positie van de premier zelf is ook op dit moment nog allerminst veilig gesteld, nog altijd gaan geruchten dat hij zijn functie zal neerleggen. Minister van Financiën Venizelos zou de aangewezen man zijn om het stokje van hem over te nemen. Een regering van nationale eenheid zou het land de komende vier maanden door de crisis moeten loodsen. Voor februari zijn al verkiezingen ingepland.

De grootste uitdaging voor de te vormen eenheidsregering is het veilig stellen van de financiële steun uit het Europese noodfonds, zo meldt NRC. Het is ook nog spannend of de Griekse conservatieve oppositie voelt voor een samenwerking met de socialistische partijen die nu de regering vormen. Zij wilde eigenlijk vervroegde verkiezingen.

De trojka van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank heeft de Grieken al laten weten dat er geen geld vrij komt, als de regering niet akkoord gaat met de voorwaarden hiervoor. 

Eerder

De Griekse premier George Papandreou kreeg vrijdagavond het vertrouwen van het parlement. Van de 300 stemmen, kreeg hij een krappe meerderheid van 153 stemmen. 145 parlementariërs stemden tegen de regering-Papandreou. Eerder die avond maakte de premier bekend te zullen aftreden als hij niet genoeg stemmen zou krijgen.

Papandreou sprak vrijdagavond het Griekse parlement toe en benadrukte dat de bezuinigingen moeten doorgaan en drong de parlementsleden aan om te stemmen voor het Europese reddingsplan. Hij zei onder andere dat vervroegde verkiezingen catastrofaal zouden zijn voor Griekenland. De enige weg om uit de problemen te komen, is dat er een regering van nationale eenheid komt, zei de premier. “De tijd is gekomen voor samenwerking. Ik vraag om uw steun.” De premier gaat zaterdag met de Griekse president praten over mogelijke coalities.

Eerder die avond gingen er geruchten dat Papandreou een overeenkomst zou hebben gesloten om af te treden voor een eenheidsregering. Dat zeiden bronnen tegen Reuters die betrokken zouden zijn bij deze overeenkomst. Venizelos zou steun hebben gekregen van de leiders van de kleinere politieke partijen om een coalitie te vormen die zich gaat richten om het voorkomen van een Grieks faillissement. Deze coalitie kan echter alleen worden gevormd als Papandreou aftreedt.

NRC: Griekse premier Papandreou treedt af voor vorming eenheidsregering’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (21)