13

Paradijs op aarde gaat vanaf 2020 zonnebrandcrème verbieden

Om de koraalriffen in het omliggende water te beschermen gaat Palau, een republiek van eilandjes ten oosten van de Filipijnen, over twee jaar zonnebrandcrème in beslag nemen. President Remengesau heeft een wet hiertoe bekrachtigd die al eerder door het parlement was gekomen. Omdat bepaalde chemicaliën in crème en huidverzorgingsproducten koraal verbleken en de groei beperken, wil zijn regering uv-filters als oxybenzon en octinoxaat verbannen.

Het zal een grote verandering inhouden voor het onder duikers erg populaire oord. Op de eilanden van Palau zullen de verboden producten niet meer verkocht worden. Bij aankomst gaan aangetroffen zonnecrèmes direct de prullenbak in. Wie betrapt wordt, kan een boete van duizend dollar krijgen. “Elke dag belanden er grote hoeveelheden schadelijke zonnecrème in het water bij onze bekend duikplekken. Op deze manier willen we de vervuiling van het water tegengaan en onze koraalriffen beschermen,” zegt een woordvoerder van de president.

Overigens is Palau niet de enige die tot maatregelen overgaat om haar natuur te beschermen tegen de soms vernietigende kracht van massa-toerisme. Ook Hawaï en Bonaire gaan vanaf 2021 bepaalde producten verbieden. Mexico voerde dit al eerder in voor haar natuurreservaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)