Laatste update 06 november 2017, 11:05
29

Paradise Papers: miljoenen documenten gelekt over belastingparadijzen

Na de Panama Papers is er opnieuw een gigantisch lek van vertrouwelijke financiële documenten uit belastingparadijzen. Het gaat in totaal om 13,4 miljoen bestanden. De documenten werden via de Süddeutsche Zeitung en het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gelekt, waarna journalisten van media in 67 landen er samen aan werkten. In Nederland zijn dat onder andere Trouw  en het Financiële Dagblad.

Het meest spraakmakende lek uit de Paradise Papers is dat de Amerikaanse minister van Economische Zaken aandelen heeft in een Russisch scheepvaartbedrijf van de schoonzoon van Putin. Een bedrijf waar partijen bij betrokken zijn die op de Amerikaanse sanctielijst staan, waar Ross zelf verantwoordelijk voor is.

Maar er komen ook nog andere bekende namen naar voren in de Paradise Papers. Zo blijkt de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau betrokken bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaimaneilanden, terwijl Trudeau na de Panama Papers nog wereldwijde actie wilde tegen belastingontwijking.

Ook blijkt de Britse koningin Elizabeth te investeren in een bedrijf dat huishoudelijke apparaten aan haar onderdanen verkoopt op afbetaling, waar ze vervolgens extreem hoge rente op mogen betalen. Ook Bono, de zanger van U2 die zich wereldwijd inzet tegen armoede, blijkt te profiteren van belastingontduiking. Hij heeft via een bedrijf op Guernsey aandelen in een bedrijf in Litouwen, dat volgens de Litouwse regering belastingwetten overtreedt.

Er komen ook Nederlandse namen voor in de Paradise Papers, onder andere uit de Quote500. Trouw en het FD hebben er echter voor gekozen om geen persoonsnamen uit de registers te publiceren, omdat alleen uit die gegevens niet voldoende informatie valt te halen over de bedrijven en of die legitiem zijn of niet.

cc-foto: Club Med UK

 

Geef een reactie

Laatste reacties (29)