Laatste update 18:35
58

Bewijzen van Trump’s banden met Rusland stapelen zich op

De Russische advocate, die tijdens de presidentscampagne afsprak met Donald Trump Jr. en Jared Kushner, zegt dat de zoon van de president haar een verandering in Amerikaanse wetten ten gunste van Rusland beloofde, als ze aan de macht zouden komen.

De advocate, Natalia Veselnitskaya, werkt veel samen met het Kremlin. Ze vertelt in een interview met Bloomberg dat ze de meeting begon met de vraag of Trump bepaalde sancties op Rusland zou willen herzien, terwijl ze hintte op de informatie die ze over Hillary zou bezitten. Trump Jr. beloofde dat volgens Veselnitskaya: ‘Vooruitkijkend, als we aan de macht komen, kunnen we hierop terugkomen en nadenken wat er eraan kunnen doen’ zou hij gezegd hebben.

De advocate zegt dat ze een memo van vier pagina’s heeft gestuurd aan het team van Trump met informatie over belangrijke donateurs van de Democratische partij, die volgens haar belasting ontweken op Russische investeringen. Trump Jr. was volgens haar erg geïnteresseerd, totdat bleek dat ze helemaal niet hard kon maken dat haar informatie te linken was aan Hillary Clinton. Toen verloor hij erg snel interesse.

Volgens Veselnitskaya was het campagneteam van Trump hard op zoek naar informatie over Clinton. En emails die Trump Jr. zelf online zette bevestigen dat. Trump Jr. Werd namelijk in contact gebracht met de Russische advocate door Rob Goldstone, die aan hem mailde dat de advocate in het bezit was van documenten ‘die Hillary en de zaken die ze gedaan heeft met Rusland verder zouden belasten en erg nuttig zullen zijn voor je vader’. In zijn e-mail schreef Goldstone:

Dit komt overduidelijk van een erg hoog niveau en is gevoelige informatie, maar onderdeel van de steun van Rusland en zijn regering voor Mr. Trump

Trump Jr. Antwoordde binnen enkele minuten met:

Als dit is wat je zegt, dan hou ik ervan helemaal voor later in de zomer.

Veselnitskaya zegt zelf niet in opdracht van de Russische regering gehandeld te hebben. De memo die ze aan het team van Trump stuurde bevatte echter kopieën van documenten die afkomstig zijn van de Russische procureur generaal. Trump Jr. en Trump’s schoonzoon Jared Kushner worden net als campagneleider Paul Manafort, campagnemedewerker George Papadopoulos en Michael Flynn onderzocht door speciale aanklager Rob Mueller.

Die heeft het er maar druk mee, want nadat hij bekendmaakte voldoende bewijs te bezitten om Trump’s voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn en zijn zoon aan te klagen, werden de Paradise Papers naar buiten gebracht. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse minister van Economische Zaken uit het kabinet van Trump zaken doet met de schoonzoon van Vladimir Poetin.

Uit die documenten komt naar voren dat Wilbur Ross, de minister van Economische Zaken in het kabinet van Donald Trump, aandelen heeft in een scheepvaartonderneming genaamd Navigator, via een serie van offshore investeringen. Het bedrijf heeft een lucratieve samenwerking met het Russische gasbedrijf Sibur, dat gedeeltelijk in het bezit is van Kirill Shamalov. Dit is de echtgenoot van de dochter van Poetin, Katerina Tikhonova.

Wilbur Ross, een miljardair en goede vriend van Trump, deed geen afstand van zijn aandelen in het bedrijf nadat hij zitting nam in de Amerikaanse regering. Dit betekent dat een lid van het kabinet van Trump persoonlijk baat heeft bij de operaties van een Russisch bedrijf dat gerund wordt door de familie van Poetin en zijn nauwe bondgenoten. Een andere eigenaar van het scheepvaartbedrijf staat zelfs onder sanctie van de Verenigde Staten sinds de Russische inval op de Krim. Sancties waarvoor de Amerikaanse minister van Economische Zaken verantwoordelijk is in hun uitvoering.

Daniel Fried, die onder George W. Bush werkte is van mening dat deze zakenrelatie de sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd dreigen te ondermijnen: ‘Ik begrijp niet waarom iemand zou besluiten een dergelijke relatie in stand te houden wanneer je een senior overheidsfunctie gaat bekleden. Hoe komt hij erbij?’ zegt Fried tegen The Guardian.

Peter Harrell, een belangrijke diplomaat onder Obama die meewerkte aan de totstandkoming van de sancties tegen Rusland zei tegen de Britse krant: ‘Ik ben eerlijk gezegd verbaasd. Maar misschien zou ik dat niet moeten zijn, aangezien er bij deze regering in ieder kast een Rus lijkt te zitten.’

De onthullingen in de Paradise Papers komen op een precair moment. Speciaal aanklager Robert Mueller doet namelijk namens de federale overheid al maandenlang onderzoek naar de banden tussen Rusland en de regering en adviseurs van Trump. Recentelijk werd de voormalige campagneleider van Trump, Paul Manafort, opgepakt. Zijn voormalige campagneadviseur George Papadopoulos heeft zelg aangegeven schuldig te zijn van leugens tegen federale agenten. Rpobert Mueller gaf zondag ook al aan voldoende bewijs te hebben om Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van Trump, aan te klagen.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (58)