8

Pardon? 1000 euro voor oren uitspuiten

Verzekeraars vergoeden te vaak behandelingen die niet hebben plaatsgevonden, vindt zorgautoriteit

Zorgverzekeraars moeten declaraties beter controleren om fraude aan te pakken. Doordat nota’s niet worden nagekeken wordt vaak een te hoog bedrag vergoed. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dreigt de verzekeraars met boetes.

Aanleiding voor de oproep van de NZa is de ophef over ‘oorsmeergate‘: een patiënte van het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen kreeg een rekening van 1.066 euro voor een paar minuten oorsmeer verwijderen door een KNO-arts. Die rekening van het ziekenhuis werd vergoed door verzekeraar Achmea, zo schrijft de Volkskrant maandag. De verzekeraar zei in een reactie niet te hebben kunnen weten dat de declaratie onjuist en veel te hoog was, omdat ze er niet bij de behandeling aanwezig waren.

Volgens de NZa, de toezichthouder op de zorgsector, is het natuurlijk aan het ziekenhuis om de juiste nota in te sturen, maar hebben de verzekeraars de taak om te controleren of de ingediende declaraties niet te hoog zijn. Zorgverzekeraars hebben wel degelijk mogelijkheden om te hoge declaraties op te sporen, maar doen ze er nog te weinig mee, vindt de toezichthouder. Het analyseren van gegevens – datamining – kan veel beter. Zo kan bijvoorbeeld in kaart worden gebracht of er ziekenhuizen zijn waar meer dan gemiddeld amandelen worden geknipt, een vaak overbodige ingreep. Die ziekenhuizen kunnen daar dan op aangesproken worden.

Volkskrant: Boete voor verzekeraar die te veel vergoedt

Geef een reactie

Laatste reacties (8)