Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Parijs deelt 15.000 zakasbakken uit in strijd tegen peuk

  •  
15-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
zakasbak300.png
Boete voor weggooien peuk verdubbeld naar 68 euro ... Jaarlijks maar liefst 30 miljard peuken op straat gegooid
In Parijs zijn ze rondslingerende sigarettenfilters meer dan zat. Wie vanaf 1 oktober een sigaret opsteekt en deze daarna op straat gooit, kan een flinke boete verwachten. De boete voor het weggooien van een peuk is dan verdubbeld naar 68 euro. Goed gedrag aanmoedigen doe je echter niet met straffen, en dus deelt de stad ook nog eens 15.000 ‘zakasbakken’ uit.
Via hotels, restaurants en cafés worden de zakasbakken onder de clientèle verspreid. Eerder installeerde de gemeente al 30.000 asbakken, voorzien van brandblussers.
In de straten van Parijs wordt ieder jaar 350 ton sigarettenpeuken verzameld, ofwel 30 miljard sigaretten. Eén weggegooide peuk kan meer dan 500 liter water vervuilen. Het duurt bovendien tussen de 4 en 12 jaar voordat een peuk volledig is ontbonden.
In een reportage Alexandra Marie en Charles Behr zijn de rokers in ieder geval al positief. “Hiermee ga je wel opletten”, zegt één van de rokers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.