11

Parijs komt met goedkope elektrische huurauto

Lage kosten en gegarandeerde parkeerplaats moeten verkeerschaos bestrijden

Terwijl aanstaand premier Rutte zijn vingers aflikt bij de gedachte dat Nederland verder geasfalteerd wordt om zo de files ‘op te lossen’, komt de progressieve burgemeester van Parijs met een veel gedurfder plan.

Parijs kent een bijna permanent verkeersinfarct. Het verkeer loopt vast omdat teveel mensen met hun eigen auto de stad in willen (Rutte zou zeggen: er ligt niet genoeg asfalt). De progressieve burgemeester Bertrand Delanoë heeft het plan opgevat om op grote schaal elektrische auto’s beschikbaar te stellen. Huurders betalen 15 euro per maand plus 5 euro voor ieder half uur dat ze de auto gebruiken, schrijft Der Spiegel. Het aantrekkelijkst is echter dat er voor deze speciale auto’s altijd parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn. Gewone autobezitters zijn vaak lang bezig met het vinden van een parkeerplaats.

Het experiment start in juni volgend jaar en moet al in september op stoom zijn. Het is de bedoeling dat er 3000 e-cars komen verdeeld over 700 oplaadpunten. 

De burgemeester wil alles op alles zetten om van de methode een succes te maken. Of dat gaat lukken is de vraag. Hij zette al eerder gratis huurfietsen in om het problemen van de vastgelopen stad aan te pakken. Van de 20.000 fietsen is de helft van vernield of gestolen. De auto moet uitgerust worden met een geavanceerde beveiliging om te voorkomen dat ze massaal in de Seine eindigen.

Spiegel Online: E-Car Scheme to Tackle City’s Permanent Congestion

cc-foto: FaberNovel2009

Geef een reactie

Laatste reacties (11)