7

Parijs krijgt gratis openbaar vervoer voor kinderen

Later dit jaar, vanaf september, kunnen scholieren tussen vier en elf jaar oud in Parijs gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Burgemeester Anne Hidalgo breidt daarmee een langer bestaande regeling uit die gold voor kinderen in de leeftijd van nul tot vier. Het idee, dat afkomstig is van de Communistische Partij, kost de stad vijftien miljoen euro per jaar.

Parijs is niet de eerste stad die jongeren ontziet in het openbaar vervoer. In Londen geldt al langer dat kinderen die niet ouder zijn dan elf jaar oud gratis reizen met het openbaar vervoer. Berlijn kent zo’n vrijstelling voor kinderen tot vijf jaar oud, vanaf het zesde levensjaar tot aan de veertiende verjaardag geldt een gereduceerd tarief.

De maatregelen zijn bedoeld om mensen te stimuleren minder de auto te pakken, aangezien de meeste kinderen natuurlijk doorgaans reizen met een of meerdere ouderen. Gezinnen die het moeten doen met maximaal anderhalf keer het minimumloon kunnen in de toekomst ook gratis reizen, als het aan Hidalgo ligt. Niet alleen de metro speelt een rol bij het minder druk en minder vervuilend maken van de Franse hoofdstad. Ook de Vélib-huurfietsen, die overal in de stad te vinden zijn, zouden voor 14- tot 18-jarige kosteloos moeten worden.

Cc-foto: Giacomo Carena

Geef een reactie

Laatste reacties (7)