Laatste update 22:13
31

Parijs roept noodtoestand uit voor het klimaat

Célia Blauel, de vice-burgemeester van Parijs, heeft vandaag de ‘klimatologische noodtoestand’ uitgeroepen in de stad. Parijs volgt daarmee het voorbeeld van 744 andere steden en lokale overheden in 16 landen over de hele wereld.

Blauwel wijst op de noodzaak om vast te houden aan de doelstelling van het akkoord van Parijs, waarin meer dan 190 landen afspraken om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en mondiale temperatuurstijging tot minder dan twee graden Celsius te beperken.

De gemeenteraad van Parijs besliste dinsdag om een werkgroep op te richten bestaande uit klimatologen, stedenbouwkundigen en sociologen. Ook wordt er een ‘klimaatacademie’ in het leven geroepen, om studenten al tijdens hun opleiding de verbinding te laten maken tussen hun vakgebied en de groeiende uitdagingen op klimaatgebied.

In Nederland blijven de initiatieven vooralsnog beperkt tot twee steden in de randstad. Amsterdam riep onlangs de klimaatcrisis uit na een motie van BIJ1, PvdD, GroenLinks en Denk met steun van de PvdA, SP en D66. Ook Haarlem heeft op initiatief van de Actiepartij inmiddels de klimaatcrisis uitgeroepen.* In juni riep Marianne Thieme namens de Partij voor de Dieren de Tweede Kamer op om de noodtoestand uit te roepen voor het klimaat. Daarvoor is vooralsnog geen meerderheid.

*Dit bericht is aangepast. In een eerdere versie van dit artikel werd onterecht geclaimd dat er nog geen Nederlandse gemeenten hadden deelgenomen.

Cc-foto: Umberto

Geef een reactie

Laatste reacties (31)