4

Parijs viert de vrijheid en herdenkt met Hemingways Paris est une fête

Teken van liefde voor de wereldstad verschijnt door heel Parijs ... Boek is niet aan te slepen ... Verschijnt tussen bloemenzeeën 

Het boek ‘Paris est une fête’ (letterlijk: Parijs is een feest) van Ernest Hemingway verschijnt daags na de aanslagen in Parijs op verschillende locaties. Voor Le Bataclan, maar ook voor de cafés en restaurants waar de aanslagplegers hun geweren leegden, valt het boek te midden van de bloemenzee op. Bij wijze van protest, maar meer nog bij wijze van liefdesverklaring aan de wereldstad.


De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway leefde vlak na de Eerste Wereldoorlog in Parijs. Daar ontwikkelde hij zijn schrijverschap, door onder meer het alledaagse leven vast te leggen. Zijn vierde echtgenote publiceerde na zijn zelfmoord delen van zijn manuscript en andere aantekeningen, verzameld in het boek ‘Paris est une fête’, letterlijk vertaald: ‘Parijs is een feest’.

Ook in boekhandels is het boek niet aan te slepen. Gewoonlijk worden er dagelijks zo’n 10 stuks verkocht, op dit moment zijn het er zo’n 500, zegt David Ducreux, van uitgever Folio.

Je kunt het boek van Hemingway lezen als een hommage aan de stad Parijs, van vlak na 1920, met haar levendige cultuur, kunstenaars maar vooral: liefde voor het leven en het genieten van het leven. Een betere manier om de slachtoffers van de aanslagen te eren is er haast niet.

France 24: Attentats: regain de popularité du roman “Paris est une fête” d’Hemingway

Geef een reactie

Laatste reacties (4)