Laatste update 12:43
72

Parijs wil racistisch bord ‘de vrolijke neger’ uit 1812 verwijderen

De gemeente wil een gevelbord met de tekst ‘vrolijke neger’ in Parijs verwijderen omdat het herinnert aan de misdaad van de slavernij. Sinds 1812 hangt het bord met de tekst ‘Au Joyeux Nègre’ bij een afbeelding van een goedlachse zwarte man – vermoedelijk een slaaf – die een goed geklede rijke blanke vrouw bedient. Dat is niet meer van deze tijd, heeft ook de gemeente – weliswaar schoorvoetend – besloten. Een motie om de tekst te verwijderen uit de publieke ruimte is aangenomen.

De afbeelding en de tekst hangen bij een reeds gesloten chocolaterie aan de Place de la Contrescarpe. Een motie om de tekst te verwijderen werd door het gemeentebestuur aanvaard, maar wel met tegenzin. Zo meent wethouder Bruno Julliard dat het van uitwissen van de geschiedenis getuigt. “Ik geloof niet dat het uitwissen van de geschiedenis de beste vorm van pedagogie is,” aldus Julliard.

Fractievoorzitter van de communisten en radicaal-links, Nicolas Bonnet-Ouladj, legt in Le Parisien uit waarom het toch noodzakelijk is om het bord te verwijderen:

We zien een toename van het racisme in ons land. De opmars van extreem-rechts veronrust Europa. We hebben Charlottesville in de Verenigde Staten gehad. In deze context moet het bord worden verwijderd uit de publieke ruimte. We hebben ook alle sporen van het nazi-verleden gewist.

Het bord krijgt nu een nieuwe bestemming, waar het alsnog bezichtigd kan worden en voor de toekomst bewaard kan worden: het Musée Carnavelet, voor de geschiedenis van Parijs.

cc-foto: Gabriella Allu’

 

Geef een reactie

Laatste reacties (72)