42

Parkeergegevens ipv gewist doorgespeeld aan Belastingdienst

Belastingdienst wil parkeergegevens gebruiken om leaserijders te controleren

De instantie die uw parkeergegevens beheert, Servicehuis Parkeren (SHPV), garandeert dat alle ingevoerde kentekens na acht weken worden gewist. Dat blijkt niet het geval, gegevens worden niet vernietigd maar ‘versleuteld’, waardoor ze op een later moment weer gekoppeld kunnen worden aan tijd en plaats. De Belastingdienst heeft deze gegevens opgevraagd en gaat controleren of leaserijders niet smokkelen met hun privékilometers. Dat schrijft NRC vandaag.

De SHPV is verantwoordelijk voor het Nationaal Parkeer Register (NPR), maar volgens NRC is het bedrijf niet eerlijk over het delen van de gegevens:

 Op de website van het NPR staat dat alleen gemeenten, private parkeerbedrijven en ‘serviceproviders mobiel parkeren’ toegang hebben tot de gegevens van hun eigen klanten. Over de Belastingdienst wordt niets gemeld. In combinatie met gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, die bij het NPR betrokken is, kan de Belastingdienst zien wie wanneer en waar parkeerde. Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt niet betrokken te zijn geweest bij de inrichting van het NPR.” 

cc-foto: Boris van Hoytema

Geef een reactie

Laatste reacties (42)