10

Parlement Egypte ontbonden en grondwet opgeschort

UPDATE: Over zes maanden verkiezingen in Egypte ... Politie Jemen slaat betoging 2.000 mensen uiteen ... Betogers die op Tahrirplein blijven worden gearresteerd

De laatste honderden betogers op het Tahrir-plein krijgen hun zin. De militaire raad in Egypte heeft zondag aangekondigd de grondwet op te schorten en het parlement te ontbinden.

NRC meldt dat er een commissie wordt aangesteld die een nieuwe grondwet gaat schrijven. Over zes maanden worden mogelijk de nieuwe verkiezingen gehouden. De huidige economische situatie in volgens premier Ahmed Shafiq stabiel. “Onze situatie is rustgevend. Zeer rustgevend. Onze grootste taak is het terugbrengen van de veiligheid voor de Egyptenaren. Ik garandeer dat dit kabinet de rechten teruggeeft aan het volk en de corruptie bestrijdt.”

Update 09.30

Demonstranten die op het Tahrirplein blijven zullen worden gearresteerd. Ooggetuigen melden dat de militaire politie de betogers hebben omsingeld.
Update 15.30

In Jemen in betoging die zaterdag begon uit de hand gelopen. Zondag sloeg de politie een betoging van 2.000 mensen uiteen, meldt de Volkskrant. De grope bestond voornamelijk uit studenten die richting het presidentiële paleis in de hoofdstad Sanaa liepen. Zeker 10 mensen zijn gearresteerd. Ook elders in Jemen zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. 

Update 12.30

Het leger wil geen betogers meer op het Tahrir-plein. Dat maakte het hoofd van de militaire politie Mohamed Ibrahim Moustafa Ali zondag duidelijk. Op het plein staan nu nog enkele honderden betogers die pas zeggen weg te gaan als ook de regering opstapt.

Update 10.15

Een woordvoerder van het kabinet heeft zondag bekend gemaakt dat de regering nog enkele maanden aanblijft totdat de overgangsperiode achter de rug is. De Egyptenaren zijn zondag weer aan het werk gegaan. Het leger maakte een deel van het Tahrir-plein vrij om een verkeersstroom door te laten.

Update 22.30

Het OM in Egypte heeft verschillende kopstukken een reisverbod opgelegd. Zo kregen onder andere oud-premier Ahmad Nazif en Anas el-Fekky (minister van Informatie) een reisverbod. Het lands vreest dat zij het land ontvluchten om een aanklacht wegens corrupte te ontlopen. Minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli werd al eerder verboden de grens over te steken.

Update 18.15

De belangrijkste oppositiegroep, de Egyptische Moslimbroederschap zegt niet uit de zijn op de macht. Ze is voorstsander van een burgerregering en zal bij de komende verkiezingen niet meedingen naar het presidentschap.

De huidige regering van Egypte liet zaterdag weten aan te blijven na het vertrek van Mubarak. De demonstranten willen echter dat het kabinet en het parlement ook hun werkzaamheden neerleggen. Ze willen een presidentiële raad die wordt gevormd door vier burgers en een legerfunctionaris, een nieuwe grondwet en vrijheid voor media en belangenverengingen meldt Trouw.

Een woordvoerder van de legertop liet tijdens een toespraak weten dat alle internationale en regionale verdragen van kracht zullen zijn in de transitieperiode naar een democratie. De noodtoestand is nog niet opgeheven, maar de demonstranten willen ook dat daar een einde aan komt. NRC meldt dat de belangrijkste Egyptische jeugd- en oppositiegroepen hun demonstraties wel staken. 

In Algerije hebben de betogingen tot zeker vierhonderd arrestatie geleid, meldt NRC. Ook journalisten en vrouwen zijn gearresteerd. In de hoofdstad Algiers waren tienduizenden mensen op de been. De betogers zijn geïnspireerd geraakt door de demonstraties in Tunesië en Egypte en eisen nu dat hun president Abdelaziz Bouteflika aftreedt. Hij is al 12 jaar aan de macht.

Ook in Jemen protesteerden duizenden mensen ondanks dat de politie vrijdagnacht feestvierde mensen oppakten. In hoofdstad Sanaa liepen de betogers zaterdag richting de Egypte ambassade en scandeerde de leuzen: ‘De bevolking wil de val van de regering’ en ‘De Jemenitische revolutie komt na de Egyptische revolutie’.

NRC: ‘Zeker vierhonderd arrestaties bij anti-regeringsbetoging Algerije’
Trouw: Betogers blijven tot hervormingen feit zijn

Geef een reactie

Laatste reacties (10)