Laatste update 14:14
48

Parlement vraagt Rutte om hervorming politiek bestel

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben een brief aan premier Rutte verzonden waarin zij pleiten voor hervormingen van het staatsbestel. Dat zou moeten door een ‘Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel’ in te stellen die toetst hoe toekomstbestendig het huidig stelsel is en voorstellen voor aanpassingen doet.

Het parlement reageert op veranderingen in de maatschappij die om een ander manier van politiek bedrijven vraagt, zoals de decentralisatie van taken. Uit onderzoek blijkt ook dat burgers meer betrokken willen zijn bij de politiek, sceptisch zijn over de EU.

Ook zeggen de voorzitters dat sociale media een ‘onmiskenbare invloed’ heeft op de democratie. Zij pleiten voor bezinning over verkiezing, taken, positie en functioneren van het parlementair stelsel en de parlementaire democratie.

Het voorstel om de staatsbestel te hervormen is in 2014 al gedaan. Toenmalig VVD-senator Loek Hermans opperde bij de Algemene Politieke Beschouwingen van 2014 in de Eerste Kamer een staatsrechtelijke herbezinning. Inmiddels staan beide Kamers achter een dergelijke commissie.

De brief wordt donderdag in de Tweede Kamer en dinsdag in de Eerste behandeld. Rutte zei steun te geven voor de commissie als beide Kamers het erover eens konden worden, wat nu dus het geval is.

Het kabinet dat niemand koos

Bron: VK

cc foto: JVL

Geef een reactie

Laatste reacties (48)