106

Parlementaire enquête naar Fyra-debacle

CDA, D66, PvdD en 50Plus willen zwaar onderzoek ... VVD en PvdA steunen verzoek. Er komt een parlementaire enquete

In de Tweede Kamer wordt de roep om een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de volksvertegenwoordiging kent, naar het Fyra-debacle luider. Regeringspartij VVD staat niet onwelwillend tegenover het plan van een aantal oppositiepartijen.


Update onderaan de tekst 

De NOS meldt:

Nu denkt ook regeringspartij VVD erover na. “Het is het onderzoeken waard”, zei VVD-Tweede Kamerlid De Boer in het NOS Radio 1 Journaal. De Boer benadrukte dat er met de Fyra veel is misgegaan en dat dat moet worden onderzocht. Maar ze voegde eraan toe dat een enquête het zwaarste middel is en dat je niet lichtvaardig moet besluiten er gebruik van te maken. De fractie praat er nog over.

Ook zijn er steeds meer partijen die willen dat de NS van het project wordt afgehaald en een ander bedrijf de lijn gaat runnen. De NS zegt ondertussen vast te houden aan het contract voor de exploitatie van de HSL dat nog tot 2024 loopt. Rijden met de Fyra is er echter niet meer bij. De situatie is zo dramatisch dat zelfs test-ritten met de treinen verboden zijn om de veiligheid van personeel en omgeving niet in gevaar te brengen. De naam Fyra is in allerijl uit advertenties geschrapt. Reisorganisatie ROVER wil dat er een nieuwe exploitant komt.

De Volkskrant zet mogelijke opvolgers van de Fyra op een rijtje en concludeert: voorlopig komt er geen adequate vervanger.

In België wijst de topman van de organisatie die het spoor moet controleren, DVIS, verantwoordelijkheid af, meldt De Standaard. Volgens hem ligt het aan Nederland:

Volgens de topman van DVIS heeft ook zijn dienst geen fouten gemaakt. ‘We hebben ons gebaseerd op een rapport van het Nederlandse expertisebureau Lloyd en daarna een voorlopige goedkeuring gegeven voor de Fyra,’ klinkt het in Gazet Van Antwerpen. Volgens Breyne had AnsaldoBreda alle vereiste certificaten van Europa om de Fyra te laten rijden en gaf DVIS bewust een tijdelijke vergunning omdat er twijfels waren over het zogenaamde GSM-Rail-systeem. ‘Over veiligheid en design waren er geen opmerkingen’, aldus Breyne.

Update 13:20 De VVD en PvdA hebben zich achter het voorstel geschaard. Er gaat dus een parlementaire enquete komen naar de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)