16

Parlementaire ondervraging om racistisch fraudebeleid Belastingdienst

Er komt een parlementaire ondervraging naar de misstanden bij de Belastingdienst rond de kinderopvangtoeslag. Alle partijen in de Tweede Kamer stemden dinsdag voor het houden van de zogenoemde ‘mini-enquête’. Behalve betrokken ambtenaren worden ook verantwoordelijke (oud-)ministers en staatssecretarissen gehoord.

De ondervraging is een initiatief van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels en moet duidelijkheid scheppen rond de politieke besluitvorming rond het fraudebeleid dat een racistische grondslag had. De Kamer wil antwoorden om ‘het geschonden vertrouwen’ in de Belastingdienst te herstellen.

De (oud-)bewindslieden die worden gehoord, zijn onder andere Frans Weekers en Eric Wiebes (VVD) en Menno Snel (D66) die als staatssecretaris van Financiën de Belastingdienst onder hun hoede hadden. Ook premier Mark Rutte (VVD) wordt gehoord, aangezien hij als voorzitter van een ministeriële commissie het fraudebeleid aanstuurde. Minister Hoekstra van Financiën (CDA) zal antwoorden moeten geven op de vraag waarom onder zijn leiding gedupeerde ouders zo lang van het kastje naar de muur gestuurd werden. PvdA-leider Lodewijk Asscher ontspringt de dans ook niet: als oud-minister van Sociale Zaken liet hij destijds na het fraudebeleid bij te stellen, ook nadat er signalen waren dat deze rustte op etnische profilering.

Wanneer de ondervraging plaatsvindt is nog niet bekend, mogelijk gebeurt dit pas in het najaar. De Kamer houdt rekening met het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de werkwijze van de Belastingdienst en daarnaast staat er nog een ondervraging gepland wegens de werkwijze van andere uitvoeringsinstanties van de overheid, zoals het UWV.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws / cc-foto: Bic

Geef een reactie

Laatste reacties (16)