29

Parlementariërs Gouden Dageraad niet langer onschendbaar

Grieks parlement ontneemt drie leden immuniteit om ze te kunnen vervolgen

Het Griekse parlement heeft de onschendbaarheid van drie parlementsleden van de extreem rechtse Gouden Dageraad afgenomen. De parlementsleden worden verdacht van een aantal misdrijven waarvoor ze nu vervolgt kunnen worden. Dat hebben woordvoerders van het parlement woensdag bekend gemaakt.

De woordvoerder van de Gouden Dageraad Ilias Kassidiaris wordt verdacht van een gewapende overval in 2007. Twee andere leden, Panayiotis Iliopoulos en George Germenis, worden verdacht van ambtsmisbruik en het vernielen van eigendommen bij aanvallen op buitenlandse handelaren rond Athene vorige maand.

Eerder werd de onschendbaarheid van parlementslid Konstatinos Barbarousis ook ontnomen vanwege mogelijk deelname aan geweld tegen straatverkopers.

Knokploegen van de Griekse neofascistische beweging gingen eerder markten af om kramen van migranten te slopen. In deze video is te zien hoe ongeveer veertig leden van de partij, gekleed in zwarte t-shirts met symbolen van de Gouden Dageraad, een markt afgaan en kooplui vragen om hun identiteitspapieren.

De Gouden Dageraad zorgt de afgelopen tijd voor flink wat ophef. Zo noemde één van de parlementsleden, Eleni Zaroulia, migranten onlangs ‘untermenschen’. Ze weigerde vervolgens haar woorden terug te nemen.

Foto: Parlementsleden van de Gouden Dageraad met rechts Eleni Zaroulia. Zaroulia fluistert haar echtgenoot, tevens de leider van de partij, Nikos Michaloliakos, iets in het oor.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)