56

Particuliere pedojagers gevaar voor veiligheid

Groep mannen valt verkeerde huis in Harderwijk binnen ... Particuliere pedojacht kan onschuldige levens verwoesten

Een familie in Harderwijk kreeg maandag de schrik van hun leven, toen een groep van vier schreeuwende mannen de deur van hun woning intrapte. Ze waren op zoek naar een man die via Facebook een jong meisje zou hebben benaderd. Pas toen ze binnen waren, ontdekten ze dat de man er helemaal niet woonde.

Het nieuws kwam op dezelfde dag naar buiten, als het bericht dat Terre des Hommes 1000 kindermisbruikers succesvol ontmaskerde met een virtueel Filipijns meisje. De actie van de kinderhulporganisatie was echter gestoeld op gedegen onderzoek en werd uitgevoerd door professionals met de juiste expertise en motivatie. Dit in tegenstelling tot de groeiende groep vrijwillige speurders die de opsporing van pedoseksuelen op zich neemt.

Alleen de beschuldiging van pedofilie is al genoeg om levens te verwoesten. Als de geruchtenmachine eenmaal op gang komt staan huwelijken en carrières zo maar ineens op het spel. The Guardian beschrijft twee gevallen waarbij mannen gebrandmerkt werden als pedoseksueel door overijverige ‘jagers’, terwijl zij niets hadden gedaan om dat te verdienen. Een derde man werd zelfs door zijn buren mishandeld en in brand gestoken, nadat iemand het totaal ongefundeerde gerucht de wereld in hielp dat hij pedofiel zou zijn. Hij had foto’s gemaakt van jongeren die zijn bloemperkje vernielden en moest het met de dood bekopen.

Trouw: ‘Steeds vaker webcamseks met kinderen uit ontwikkelingslanden’

The Guardian: Investigations opened into vigilante murder of man mistaken for paedophile

The Guardian: Vigilante paedophile hunters ruining lives with internet stings

NOS: Groep zoekt pedo in verkeerd huis

cc-foto: Angela Espinosa

Geef een reactie

Laatste reacties (56)