Laatste update 11:28
104

Partij van de Aboutaleb: burgemeester veruit favoriet bij kiezer

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de enige redding voor de PvdA. Althans, dat beweert het AD op basis van een enquête van Maurice de Hond. Hij is veruit de populairste lijsttrekker voor de partij. De opiniepeiler stelt vast dat 13 procent van de kiezers overweegt om op de PvdA te stemmen als Aboutaleb de partij gaat leiden. Om dat in perspectief te plaatsen: bij de laatste parlementsverkiezingen 19,6 procent van de kiezers op de sociaal-democraten. Ook onder Aboutaleb verliest de partij volgens deze peiling ruim eenderde van de kiezers. Tegelijkertijd constateert De Hond dat Aboutaleb de enige is die premier Rutte kan verslaan. Hij zou 18 procent meer stemmen scoren dan de gedoodverfde VVD-lijsttrekker.

De huidige PvdA-leider, Diederik Samsom, is niet erg populair bij de ondervraagden. Slechts 5 procent zou op hem stemmen. Dat is goed voor zeven zetels in de Kamer. Andere namen doen het iets beter. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft de voorkeur van 8 procent. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan scoort 7 procent.

Binnen de PvdA bestaan grote twijfels of Aboutaleb echt geschikt zou zijn. Er is nog de verse herinnering aan het debacle rond Job Cohen, de toenmalig burgemeester van Amsterdam die in 2009 een soort Obama-stemming losmaakte toen hij lijsttrekker wordt maar in de verkiezingsstrijd al snel onderuit ging en faalde als oppositieleider. “Ik denk niet dat Aboutaleb de beste oppositieleider is,” zegt de voorzitter van PvdA Limburg in het AD. Ook de voorzitter van de Jonge Socialisten, Bart van Bruggen, is sceptisch: “Hij is nogal een orator, die er niet van houdt om onderbroken te worden.”

Volgens het AD willende kiezers dat er in oktober een lijsttrekkersverkiezing wordt gehouden met Samsom, Asscher en Aboutaleb als kandidaten. De kans daarop lijkt minimaal. Aboutaleb heeft gezegd de zittende leider niet te willen uitdagen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (104)