156

Partij van de Arena

[Update] Tweede Kamerfractie akkoord met ledenraadpleging ... 55.000 leden kiezen nieuwe leider uit fractie ... Gaat strijd gewenste eenheid opleveren?

De nieuwe fractieleider van de PvdA moet worden gekozen door de leden. Partijvoorzitter Hans Spekman wil zo voorkomen dat er onder de nieuwe leiding een richtingenstrijd ontstaat tussen de verschillende eilandjes in de fractie. Een leider gekozen met steun van de leden kan beter de eenheid bewaren.


Update 14.15
De Tweede Kamerfractie van de PvdA is akkoord gegaan met het voorstel van Spekman om bij de keuze voor een nieuwe fractieleider de leden te raadplegen, meldt NRC Handelsblad. De fractie maakte dit bekend na een fractieberaad dinsdagochtend.

Waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat tijdens de vergadering vooral werd teruggekeken op de gang van zaken, waarbij het er soms emotioneel aan toe ging. “Maar we hebben ook vooruitgekeken en besloten de keuze van de leden over te nemen”, zei hij. Kandidaten voor de opvolging van Cohen hebben zich tijdens de vergadering niet gemeld, zei hij verder.

Eerder

Partijvoorzitter Hans Spekman sprak maandagavond in Nieuwsuur zijn voorkeur voor een ledenraadpleging uit. Volgens Maurice de Hond, die een peiling hield onder potentiële PvdA-stemmers (let wel: geen leden) is Diederik Samsom nipt favoriet, net voor financieel woordvoerder Ronald Plasterk. De twee wetenschappers worden op grote afstand gevolgd door Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris voor Europese Zaken en degene die met een uitgelekte mail het toch al onvermijdelijke vertrek van Cohen forceerde.

Daarnaast zijn Martijn van Dam en Mariëtte Hamer mogelijke kandidaten. Niettemin zou Jette Klijnsma wel eens het dark horse, de onverwachte winnaar van de race, kunnen worden, stelt partij-prominent Willem Vermeend in het AD. Zij is extreem populair onder de leden.

De partijleden kunnen formeel gezien de fractievoorzitter niet kiezen. De uitslag wordt daarom gezien als een ‘zwaarwegend advies’ aan de fractieleden. In de Volkskrant stelt hoogleraar Gerrit Voerman dat die werkwijze op gespannen voet staat met de wet. Volgens de Grondwet moeten Kamerleden in staat zijn om zonder invloed van buitenaf beslissingen te nemen.

Een anonieme PvdA-coryfee zegt in de krant dat de verkiezing risicovol is. Als de uitslag niet overtuigend in het voordeel van een enkele kandidaat is, blijft het beeld van een verdeelde partij bestaan.

De gedoodverfde favoriet om de partij te leiden, de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher, kan geen kandidaat zijn omdat hij niet in de Kamer zit. De Jonge Socialisten willen mede daarom dat de nieuwe fractieleider een tussenpaus is. Half maart moet de nieuwe fractieleider bekend zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (156)