Laatste update 14:52
101

Partij voor de Dieren helpt ‘knetterrechts’ college toch niet aan meerderheid in Limburg

Update 14.45 uur:
De Partij voor de Dieren is toch niet bereid om het extraparlementair college van CDA/VVD/FvD/PVV aan een meerderheid te helpen. In een reactie aan Joop.nl verklaart Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de PvdD in Limburg:

De Partij voor de Dieren heeft de informateurs voor het vormen van een college van gedeputeerde staten in Limburg laten weten dat zij op basis van de huidige stand van zaken, helaas de gesprekken moet staken nu het beoogde college, door het vertrek van D66, PvdA, SP en GroenLinks onvoldoende breed is samengesteld. Dit was een eis die de Partij voor de Dieren altijd heeft gesteld. De PvdD betreurt het dat de progressieve partijen PvdA, D66, GroenLinks en SP de mogelijkheid voor een breed gedragen hoofdlijnenakkoord niet hebben zien zitten. Een dergelijk programma waarbij met wisselende meerderheden besluiten zouden kunnen worden genomen, zou zeer goed zijn geweest voor de Limburgse democratie. Nu die mogelijkheid lijkt te zijn afgesloten zullen VVD, Forum voor Democratie, PVV en het CDA er eerst samen moeten proberen uit te komen.

Eerder:
CDA en VVD gaan in Limburg samen een extraparlementair college formeren met Forum voor Democratie en de PVV, gesteund door de Partij voor de Dieren, Lokaal Limburg en 50PLUS. Zij zullen mogelijk een of meerdere bestuurders leveren voor het college. Volgens informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriels is de vorming van een traditionele coalitie niet mogelijk in Limburg.

GroenLinks, PvdA, D66 en SP zijn maandagmiddag uit de onderhandelingen gestapt, omdat ze de voorgenomen rechtse koers niet wilden ondersteunen. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers zei dat hij weigert “dit knetterrechtse blok” aan te vullen. De Limburger schrijft:

Het plan is dat CDA’er Koopmans samen met lijsttrekker Karin Straus van de VVD een programma op hoofdlijnen gaat schrijven. Ook zullen zij een college van zeven gedeputeerden samenstellen. Die bestuurders worden geselecteerd op basis van deskundigheid, maar worden in principe wel geleverd door de politieke partijen. Alle voorstellen van dit college moeten, door wisselende meerderheden, in Provinciale Staten worden goedgekeurd.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)