16

Partij voor de Dieren voert felle interne strijd

Actiegroep wil Esther Ouwehand terug, die strijd aanging met partijtop

Het rommelt binnen de Partij voor de Dieren. Een groep prominente partijleden voert actief campagne voor de huidige nummer 2 Esther Ouwehand, die is weggelaten van de nieuwe kandidatenlijst. Daarnaast is de afdeling Zeeland uit steun voor Ouwehand gestopt met de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer.

“Esther heeft zich de afgelopen 3,5 jaar een zeer betrokken, vakkundig en deskundig Tweede Kamerlid getoond”, schrijven ruim twintig partijleden, verenigd in de actie Esther Op Twee.

“Haar inzet, dossierkennis en kwaliteiten in het debat hebben ertoe geleid dat zij zich heeft kunnen ontwikkelen tot een door vriend en vijand binnen en buiten de Kamer gewaardeerd en gerespecteerd parlementariër.”

Ouwehand zou een conflict hebben met de partijtop, en dan met name met fractievoorzitter Marianne Thieme. Volgens de Volkskrant ontstond deze interne strijd tijdens het vorige, besloten congres in december, waar Ouwehand voor meer openheid pleitte. Ook zou zij de functie van partijvoorzitter en fractievoorzitter, beide bekleed door Thieme, willen scheiden.

De actiegroep Esther Op Twee dient het komend congres een amendement in om Ouwehand alsnog terug te krijgen op de lijst. De afdeling Zeeland pleit voor eenzelfde uitkomst. Pas dan hervat de afdeling de eigen campagnewerkzaamheden.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)