86

Partij voor de Dieren wil 2 euro belasting heffen op vlees

Verkiezingsprogramma PvdD: 15 miljard bezuinigen door vergroening. Thieme wil af van het 'single-issue denken' van mensen

De Partij voor de Dieren gooit het over een andere boeg dan andere partijen. Met een reeks groene lastenverzwaringen wil de partij 15 miljard euro ophalen. Dat staat in het verkiezingsprogramma ‘Hou vast aan je idealen, laat je niet wegcijferen’.

De eerste zin van het concept partijprogramma is helder. “De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.” In een aparte bijlage naast het partijprogramma met de bekende thema’s laat de PvdD zien hoe vergroening samengaat met bezuinigen.

Het sponsoren van milieuvervuiling wordt aangepakt met het afschaffen van subsidies op bestelauto’s en verbruik van fossiele brandstof. Per kilogram vlees moet er een lastenverzwaring van 2 euro komen en voor vis, vlees, eieren en zuivelproducten moet een extra belasting komen voor transport en energieverbruik. Ook wil de PvdD kortingen afschaffen voor het gebruik van rode diesel, scheepvaart en kerosine. Het gehele fiscale vergroeningspakket moet 15 miljard euro opleveren.

Lijsttrekker Marianne Thieme staat met haar partij nu op twee zetels maar peilingen voorspellen dat dat er wel eens vier zouden kunnen worden.

De Partij voor de Dieren is nog niet groot, maar is wél de sterkst groeiende politieke beweging van Nederland. We denken fundamenteel anders dan de traditionele politieke partijen. Wij willen af van het single-issue denken dat de westerse mens en z’n geld centraal stelt bij elke beslissin, zegt Thieme in een reactie op haar programma in het AD.

De PvdD is ook voor de forenzentaks, maar dan enkel voor automobilisten. Ook wil ze een eenmalige heffing invoeren op bebouwen van eerder onbebouwde grond. Vergeleken met andere partijen is de PvdD ook voor afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en wil die van alle partijen het snelst doorvoeren. Ook wil Thieme af van de JSF en de AOW leeftijd langzaam verhogen naar 67 jaar, maar pas in 2030.
Op 1 juli wordt het huidige conceptprogramma voorgelegd aan de leden op het congres.

AD: Partij voor de Dieren wil groene lastenverzwaring van 15 miljard

cc-foto: Peter Forret

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)