423

Partijbestuur GroenLinks treedt af

Update: Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks legt haar functie neer ... GroenLinks achterban veroordeelt wegsturen Sap ... Eerder legde Sap haar functie neer ... Fractie kiest maandag nieuwe voorzitter ... 'Op zoek naar een interim-bestuur'

Update zaterdag 11:24
Vandaag zou de partijraad van GroenLinks bij elkaar komen om de verkiezingsuitslag te bespreken, maar de ochtend kreeg een andere wending. De NOS meldt: “Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks legt haar functie neer. Dat zei ze op de bijeenkomst van de partijraad in Utrecht. Weening zei dat ze opstapt omdat haar besluit om partijleider Jolande Sap te laten vertrekken de partij nog niet heeft gebracht wat ze hoopte. Ook de rest van het bestuur stapt op.”

Eerder legde Jolande Sap haar functie als partij- en fractieleider van GroenLinks ‘met pijn in haar hart neer’. Het partijbestuur heeft in een verklaring het vertrouwen in haar opgezegd. “De verhoudingen zijn te veel verstoord om nog effectief te kunnen samenwerken,” zegt een anonieme bron ‘dicht bij de partijtop’ tegen de krant.

Update vrijdag 18.10

Voorzitter Heleen Weening liet eerder via twitter weten:

Maandag kiezen de fractieleden een nieuwe voorzitter. De fractie zegt ‘met groot respect’ afscheid te nemen van Sap.

“Jolande Sap is als Kamerlid en fractievoorzitter van groot belang geweest voor GroenLinks. Onder haar leiding boekte onze partij belangrijke resultaten voor een groener en socialer Nederland.

Update 16.30
Wie volgt Sap op? Volgens politiek redacteur Annemarie Kas van NRC Handelsblad is Bram van Ojik, de nummer twee van de partij, de belangrijkste kandidaat. Kas schrijft vanmiddag dat GroenLinks op de verkiezingsdag een scenario klaar had liggen, voor het geval Sap bij een grote nederlaag zou besluiten om te plekke op te stappen.

Bram van Ojik, de nummer twee op de kandidatenlijst, zou dan de leiding overnemen. Nummers drie en vier, Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver, gingen daar ook mee akkoord, die woensdag. Die afspraak was niet bedoeld om Jolande Sap bij voorbaat af te zetten, maar uit voorzorg: dan was dát in elk geval geregeld, mocht de pleuris uitbreken.

Uiteindelijk gebeurde dit niet, maar met het vertrek van Sap komt Ojik wel opnieuw in beeld om fractievoorzitter te worden, schrijft NRC. Volgens Kas bepaalt nu formeel de fractie zelf wie de opvolger van Sap moet worden, “maar de partijtop, het bestuur en prominente leden spelen ook een rol”.

Update 16:00

Femke Halsema, voorgangster van Sap, rekent in een tweet af met het partijbestuur:

Zo, ‘partijtop’, mij hoeven jullie voorlopig niet meer te bellen.

Update 15:45

Oud-Kamerlid Ineke van Gent wil ook dat het partijbestuur conclusies trekt en twittert:

Het vertrek van @jolandesap komt toch hard aan bij mij. Zij stak diverse keren moedig haar nek uit en nu is haar kop eraf gehakt door wispelturige “partijtop”. Eerst steun en toen weer niet. De leden nu aan zet voor opvolging en positie “partijtop”.

Tofik Dibi, haar uitdager voor het leiderschap, twittert:

Ik weet niet of ik de meest aangewezen persoon ben om iets te zeggen, maar niets zeggen is gevoelloos. We hadden onze ‘momenten’: elkaar vervloekt, maar elkaar ook vaak geknuffeld. Van elkaar geleerd. Niet opgeven als het moeilijk wordt. Droevige dag vandaag. Hoe kan je als partij een democratische, sociale en rechtvaardige samenleving progageren als je zo met eigen mensen omgaat… ?

Update 15:30

Jesse Klaver, door Binnenhof-watchers vaak genoemd als opvolger van Sap, stelt zich niet beschikbaar als fractieleider. Naar verluidt gaat Bram van Ojik, de nummer 2 van de lijst, haar opvolgen. Linda Voortman, de nummer vijf op de lijst komt met het vertrek van Sap terug in de Kamer. Dit weekend is er bijeenkomst van de partijraad van GroenLinks.

Update 14:45

Via de sociale media wordt het partijbestuur opgeroepen te vertrekken. Zo twittert GroenLinks kaderlid Hans Groen:

Als haar consequenties moet trekken van partijtop, dan kan partijtop ook zich beraden over haar positie.

Update 14:30
In een verklaring op de – vrijwel direct overbelaste – site van GroenLinks zegt Sap:

Beste leden en kiezers van GroenLinks,

De afgelopen weken ben ik me zeer bewust geweest van de commotie die bij sommigen ontstond nadat het partijbestuur op 13 september het bericht uitbracht dat de ‘partijtop verheugd’ was dat ik bleef.

In de weken hierna heb ik echter zoveel steun van leden ontvangen, dat ik onvoldoende aanleiding zag om alsnog de eer aan mijzelf te houden.

Mijn belangrijkste redenen om aan te blijven na de dramatische verkiezingsuitslag waren de volgende:
– voorafgaand aan de verkiezingen, toen de peilingen al heel slecht waren, heb ik een mandaat van bijna 85% van de leden gekregen;
– hoewel ik als politieke leider de eerste verantwoordelijkheid draag, is en was ook duidelijk dat meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan de slechte uitslag;
– in reactie op deze uitslag is de Commissie Van Es aangesteld. Deze Commissie moet uitsluitsel geven over de oorzaken van het verlies en vervolgens is het congres het orgaan dat daaraan consequenties moet verbinden;
– tot de dag van vandaag is mij onduidelijk welke oplossing een overhaast vertrek biedt (voordat het Commissie- onderzoek is afgerond).

Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en kamerlid van GroenLinks neer te leggen. Ik doe dit met pijn in het hart.

Ik dank de leden en kiezers van GroenLinks voor het in mij gestelde vertrouwen en wens hen alle sterkte in deze moeilijke periode in het bestaan van GroenLinks.

Hartelijke groet,
Jolande Sap

Eerder:

NRC Handelsblad schrijft:

De top van GroenLinks heeft geen vertrouwen meer in het leiderschap van Jolande Sap. Zowel de partijtop als de rest van de Tweede Kamerfractie vindt haar positie onhoudbaar.

Het partijbestuur komt later vandaag met een verklaring.

Eerder deze week onthulde Vrij Nederland dat Sap dreigde op te stappen als de fractie niet akkoord ging met de omstreden Kunduz-politiemissie. Dat doordrukken zou de verhoudingen binnen de fractie ernstig verstoord hebben. Kamerlid Ineke van Gent onthulde bij haar vertrek dat er geen chemie was. De positie van Sap kwam eerder onder buur te liggen toen Tofik Dibi haar uitdaagde tot een strijd om het lijsttrekkerschap. Begin september verklaarde Francisco van Jole in de radiorubriek Haagse Gangen dat het partijbestuur Kamerlid en oud-gediende Bram van Ojik op het oog had als opvolger van Sap. Sap deed dat af als een complot van de PvdA (zie video).

Opinies over het vertrek van Sap:
Francisco van Jole: Wie volgt Sap op?
Han van der Horst: Waarom GroenLinks zo verloor
Christian Jongeneel: De messen in de rug van Jolande (2)

Eerder op Joop: Sap: Kunduz-missie of ik ben weg

Geef een reactie

Laatste reacties (423)