Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Partijen hervatten verkiezingscampagne

  •  
19-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vlaggen halfstok na schietincident Utrecht

© 2019-03-19 10:34:54 DEN HAAG - De vlag bij het Ministerie van Algemene Zaken hangt een dag na het schietincident in Utrecht halfstok. Als gevolg van een schietpartij in een tram vielen drie d

De politieke partijen hebben gezamenlijk besloten dinsdag de campagnes voor de verkiezingen van 20 maart te hervatten, zij het op ingetogen wijze. Maandag legden de partijen de campagne vrijwel eensgezind stil als gevolg van de moordaanslag in Utrecht. Dinsdagochtend zijn de leiders van de verschillende partijen bijeen gekomen en hebben gezamenlijk het besluit genomen verder te gaan.
Over het besluit de campagne te staken schrijft GroenLinks-voorman Jesse Klaver:
"Het is tekenend voor onze politie en tekenend voor ons land. Als zoiets gebeurt telt eigenbelang even niet. Dan zijn we er voor elkaar. Juist daarom legden we ook als politieke partijen de campagne gisteren even stil."
Ook schrijft hij:
"De verkiezingen gaan ook over de vraag of je gelooft in een Nederland van iedereen. Verschil van mening is de kern van elke democratie. Maar dat verschil van mening mag nooit ontsporen in extremisme, in zondebokpolitiek, in cynisch vingerwijzen."
SP-leider Lilian Marijnissen schrijft op Twitter:
"Vandaag herdenken we de afschuwelijke gebeurtenis gisteren in Utrecht en zijn we in gedachten bij de slachtoffers en alle betrokkenen. De verkiezingen morgen gaan door en daarom hervatten we vandaag op gepaste toon de campagne."
PvdA-leider Lodewijk Asscher schrijft op Facebook:
"Of de aanslag terreur als motief had of niet; dit is ook een moment om ons te realiseren hoe belangrijk en hoe kwetsbaar een vrije democratie voor ons allen is. Hoe belangrijk het is die te verdedigen. Hoe we door aan verkiezingen mee te doen ook onze stem kunnen verheffen tegen haat en extremisme van welke oorsprong ook. Laten we alsjeblieft massaal van ons stemrecht gebruik maken."
De enige die maandag de campagne niet stillegde was het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.