Laatste update 09:01
30

Partijen sluiten stembusakkoord tegen seksueel ongewenst gedrag

Seksueel ongewenst gedrag is een probleem. Toch kan en wordt er nauwelijks tegen opgetreden. Dit omdat er tot nu toe nog geen concrete richtlijnen waren over hoe seksueel ongewenst gedrag tegen te gaan en te voorkomen. Daar moet nu verandering in komen. Een aantal politieke partijen komt maandag met een ‘stembusakkoord’, op initiatief van kenniscentrum Rutgers, waarin het stelt dat er een aanvalsplan moet komen tegen seksueel ongewenst gedrag. De partijen: D66 50PLUS, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP.

In het akkoord staat een aantal concrete elementen dat een rol moet spelen: Zo moet er in alle schoolkassen uitgebreid aandacht besteed worden aan ‘seksuele vorming’. Dit gaat niet alleen over het voorkomen van soa’s, uitleg wat menstruatie precies is en hoe de vrouwelijke cyclus werkt, maar óók over wensen en grenzen. Docenten moeten thema’s als ‘seksuele grensoverschrijding’ een prominentere plek geven in het curriculum. De strategie is ‘plegergedrag’ bestrijden, om te seksueel ongewenst gedrag te voorkomen.

Uit een peiling van Ipsos, in opdracht van Rutgers, over hoe Nederland denkt over seksuele intimidatie, blijkt dat maar liefst 20 procent van de ondervraagde mannen vindt dat er vaak overdreven wordt gedaan over seksuele intimidatie. Zeven procent van de ondervraagde vrouwen is het daarmee eens. Uit eerder onderzoek uit 2012 blijkt dat naar schatting 40 procent van de Nederlandse vrouwen en 13 procent van de mannen wel eens een vorm van fysieke seksuele grensoverschrijding heeft meegemaakt. Dat is niet overdreven, maar hoogstwaarschijnlijk het tegenovergestelde: cijfers over seksueel geweld zijn niet zo betrouwbaar, omdat er altijd sprake is van onderrapportage.

VVD te druk met campagne
Rutgers heeft alle partijen die ten tijde van Rutte-II in de Kamer zaten benaderd. De VVD doet volgens het Rutgers op het allerlaatste moment toch niet mee wegens ‘campagneactiviteiten in het land’. Een woordvoerder van de VVD laat aan het AD weten geen handtekening te zetten omdat de VVD het niet met alle maatregelen eens is. Welke dat zijn blijft in het midden. Ook de christelijke partijen werken niet mee: CDA, ChristenUnie, SGP wilden niet meedoen. De PVV en DENK reageerden niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)