104

Partijen somber gestemd over komende verkiezingen

Alleen D66 heeft zicht op goede uitslag

Ze geven het niet openlijk toe maar de landelijke partijen houden hun hart vast voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. ‘Verlies beperken’ is de algemene strategie van de coalitiepartijen maar ook voor CDA, GroenLinks en zelfs SP gloort er weinig hoop.

Trouw onthult de sombere stemming bij de partijen aan de vooravond van de campagnes voor de verkiezingen op 19 maart:

Niet alleen regeringspartijen houden hun hart vast. Ook het CDA zet met name in op behoud van het bestaande electoraat. Opdracht voor de leden is vooral bestaande kiezers op te roepen te gaan stemmen. “De trouwe CDA-stemmer gaat de laatste jaren minder vaak naar de stembus”, staat in een brochure die leden kunnen bestellen. Ook wordt afdelingen aangeraden te onderzoeken in welke wijken men bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 nog wel CDA stemde, maar bij de Kamerverkiezingen in 2012 niet. “Deze mensen zijn mogelijk tamelijk makkelijk te overtuigen om weer CDA te stemmen.

Local Elections in UtrechtBij de PvdA streeft men naar zetelbehoud. Dat is erger dan het klinkt want de partij haalde in 2010, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, 10 procent minder stemmen dan bij de landelijke verkiezingen van 2012. Bij de VVD is het niet veel anders.

Trouw citeert GroenLinks-voorzitter Grashof die in het najaar opmerkte dat de partij naar buiten zegt dat ze gaat winnen maar intern wel beter weet. Zelfs de SP is veel minder ambitieus dan aanvankelijk de bedoeling was.

Trouw: Landelijke partijen vrezen klap bij raadsverkiezingen

cc-foto: harry_nl

Geef een reactie

Laatste reacties (104)