Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Partijen somber gestemd over komende verkiezingen

  •  
31-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
verk_300.jpg
Alleen D66 heeft zicht op goede uitslag
Ze geven het niet openlijk toe maar de landelijke partijen houden hun hart vast voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. ‘Verlies beperken’ is de algemene strategie van de coalitiepartijen maar ook voor CDA, GroenLinks en zelfs SP gloort er weinig hoop.
Trouw onthult de sombere stemming bij de partijen aan de vooravond van de campagnes voor de verkiezingen op 19 maart:
Niet alleen regeringspartijen houden hun hart vast. Ook het CDA zet met name in op behoud van het bestaande electoraat. Opdracht voor de leden is vooral bestaande kiezers op te roepen te gaan stemmen. “De trouwe CDA-stemmer gaat de laatste jaren minder vaak naar de stembus”, staat in een brochure die leden kunnen bestellen. Ook wordt afdelingen aangeraden te onderzoeken in welke wijken men bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 nog wel CDA stemde, maar bij de Kamerverkiezingen in 2012 niet. “Deze mensen zijn mogelijk tamelijk makkelijk te overtuigen om weer CDA te stemmen.
Bij de PvdA streeft men naar zetelbehoud. Dat is erger dan het klinkt want de partij haalde in 2010, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, 10 procent minder stemmen dan bij de landelijke verkiezingen van 2012. Bij de VVD is het niet veel anders.
4395719905_d333b83002_m
Trouw citeert GroenLinks-voorzitter Grashof die in het najaar opmerkte dat de partij naar buiten zegt dat ze gaat winnen maar intern wel beter weet. Zelfs de SP is veel minder ambitieus dan aanvankelijk de bedoeling was.
cc-foto: harry_nl

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.