6

Partijen te krap bij kas voor nieuwe kabinetsval

Partijkassen leeg door vorige vervroegde campagnes ... PVV levert weer geen jaarrekening in

Weer een val van het kabinet zou de politieke partijen momenteel slecht uitkomen. Althans, financieel. Het Financieele Dagblad schrijft woensdag dat bij de meeste partijen de kas flink is leeggetrokken door de val van het vorige kabinet Rutte en de daarop volgende verkiezingscampagne.

Het FD publiceert woensdag zijn jaarlijkse analyse van de jaarrekeningen van de politieke partijen in de Tweede Kamer. De PVV stuurde als enige, net als vorig jaar, geen jaarrekening.

Vijf Tweede Kamerverkiezingen in 10 jaar tijd hebben een flinke wissel getrokken op de partijkassen. Van alle partijen wisten alleen VVD, D66 en ouderenpartij 50Plus het jaar positief af te sluiten. Grote verliezers waren CDA, PvdA en GroenLinks, met een negatief saldo van respectievelijk 1,8 miljoen, 1,3 miljoen en 0,9 miljoen euro. PvdA en GroenLinks zien zich door de financiële tegenslag gedwongen te reorganiseren.

Partijen worden door de financiële nood afhankelijker van giften. Voor de verkiezingsstrijd in 2012 deden vrijwel alle partijen een extra beroep op donateurs. Uit de jaarverslagen blijkt dat dit niet tevergeefs was. Aan giften en donaties haalden de partijen gezamenlijk 2,7 miljoen euro binnen. De VVD haalde het meeste binnen, bijna 700.000 euro.

Aan de campagne van 2012 gaven de partijen samen 11,5 miljoen euro uit. Dat was 1,5 miljoen meer dan voor de campagne van 2010. Eind 2012 zat er nog maar 5,8 miljoen euro in de gezamenlijke verkiezingsfondsen. De partijen kunnen weliswaar 2013 gebruiken om de kassen bij te vullen, maar in maart 2014 zijn er al gemeenteraadsverkiezingen en in mei wordt gestemd voor het Europees Parlement. Bovendien ziet de helft van de partijen het aantal leden afnemen, terwijl ook het Rijk de subsidie voor politieke partijen verlaagt.

FD: Politieke partijen krapper bij kas

Foto-cc: Marie-II

Geef een reactie

Laatste reacties (6)