65

Partijen verdeeld over advies postmarkt

D66: 'waardevol'. SP: 'kan de versnipperaar in'

Vandaag bracht Ruud Vreeman advies uit over de impasse op de postmarkt. Hij wil de vakbonden en werkgevers tot 1 april de tijd geven om zelf afspraken te maken. Verder wil Vreeman dat tachtig procent van de postbodes in 2014 een vast contract heeft.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft geen goed woord over voor het advies van de commissie-Vreeman:

Volgens de commissie mogen de postbedrijven nog langer doorgaan met het ontduiken van het minimumloon, een fundamenteel sociaal recht. Het heeft tijden geduurd voordat we eindelijk een afspraak hadden over het handhaven van het minimumloon in de postsector. Nu hebben we eindelijk een afspraak en dan adviseert meneer Vreeman plotseling dit weer op te schorten. De wettelijke afspraken zijn een gevolg van de onwil van de nieuwe postbedrijven om zich aan eerder gemaakte afspraken met de vakbonden te houden. Toen bleek dat deze afspraken moedwillig geschonden werden, heeft de politiek eindelijk ingegrepen. Nu wordt door de commissie gezegd dat we de nieuwe postbedrijven maar moeten vertrouwen, terwijl ze tot nu toe keer op keer de afspraken hebben geschonden. De SP weigert zich neer te leggen bij het te grabbel gooien van sociale rechten als het minimumloon. Wat ons betreft kan dit rapport dan ook meteen de versnipperaar in.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven daarentegen is blij met de aanbevelingen van Vreeman:

D66 vindt het waardevol dat hij als aangestelde verkenner werkgevers en werknemers op één lijn heeft weten te krijgen. Dat was onze hoop voordat hij begon, dus in die zin is hij geslaagd. Nu er breed draagvlak is, kan de politiek een stap terug doen. Werkgevers en werknemers zijn aan zet om samen een structurele oplossing te zoeken. (…) Het streven naar meer vaste contracten is in dit geval begrijpelijk. Een uitzonderlijke situatie rechtvaardigt een bijzondere ingreep. Dit gezien de kwetsbare positie van de grote groep postbodes die volgens stukloon of een flexibel arbeidsverband werken.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)