2

Party People naar Den Haag

Popartiesten in gesprek met de Tweede Kamer

Er zijn veel manieren waarop de overheid kan bijdragen aan het bevorderen van de pop- en dancemuzieksector in Nederland. Dat betoogde een keur aan artiesten en festivalorganisatoren in de Tweede Kamer. Onder andere Tim Knol, Kyteman, Blaudzun en Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg namen deel aan een rondetafelgesprek met de Kamercommissie Cultuur.

Volgens Duncan Stutterheim, aanwezig als organisator van dancefeesten als Sensation White en Sensation Black, zou een aantal podia en evenementen een beschermde status moeten krijgen. De overheid moet  garant staan voor het voortbestaan van die ‘kernpodia’. Het belang van plaatsen als de Oosterpoort in Groningen en Doornroosje in Nijmegen voor de popmuziek vergeleek hij met dat van het Rijksmuseum voor de beeldende kunst.

De Tweede Kamer voegde de pop- en dancesector eind vorig jaar toe aan de topsector creatieve industrie (waar mode, gaming en architectuur al een plek in hebben). Dat moet zorgen voor een betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en de muzieksector. Desalniettemin is het klimaat voor pop- en dancemuziek de laatste jaren verslechterd, vindt Stutterheim.

Singer-songwriter Tim Knol hield een pleidooi voor muziekonderwijs op scholen, en tegen bezuinigingen op muziekscholen. De aanwezige artiesten en organisatoren vonden ook dat het subsidiebeleid transparanter moet worden. Verder riepen ze op haast te maken met wetgeving tegen het doorverkopen van tickets tegen te hoge prijzen. Dat pleidooi viel in goede aarde bij de aanwezige Kamerleden. Jasper van Dijk (SP) en Mona Keijzer (CDA) beloofden vaart te maken met het wetsvoorstel dat daartoe klaarligt.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)