Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Pas op voor de gevaarlijke inboorling’

  •  
15-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-01-15 om 14.28.47
In de Apple iTunes-winkel is sinds kort een nieuw spel te koop dat een wel erg racistisch karakter heeft, zo zeggen critici. In Survival Island 3 moet de speler het ‘grootste eiland ter wereld’ Australië veroveren. Een sterk staaltje kolonisatie dus, maar daar blijft het niet bij. Om Australië te kunnen veroveren moet de speler namelijk de ‘gevaarlijke inboorling’ doden.
Het spel, ontwikkeld door Kristina Fedenkova, is door Apple geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder, vanwege de ‘niet-frequente/ middelmatig realistisch geweld’. In de App Store richtlijnen staat dat Apple zich het recht voorbehoud om alle Apps met onacceptabel gedrag of inhoud te weren. Wat onacceptabel is? Volgens Apple weet je dat pas, wanneer je het ziet. Racistisch en kolonialistisch geweld tegen inheemse volkeren is dat in dit geval kennelijk niet.
appstore
Op Change.org staat inmiddels een petitie waarmee Apple wordt opgeroepen het spel offline te halen.
Het is niet de eerste keer dat een spel in opspraak raakt omdat het racistisch is. Eerder werd een spel dat op mygamefactory.com stond, offline gehaald. Wilders-aanhangers hadden het spel ‘Schiet ze terug naar Marokko’ gelanceerd, naar aanleiding van de ‘minder, minder’-uitspraak van Wilders.
Ook het spel van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), ‘Tocht Naar Vrijheid’, is flink bekritiseerd. In dat spel kruipt de speler in de huid van een net aangekomen slaaf op de Surinaamse suikerplantage Rust en Werk. De slaaf kan of op de plantage blijven en werken, of het bos invluchten en zich aansluiten bij ‘rebellen’. ’Tocht Naar Vrijheid’ werd door de Appstore wel geweerd , omdat Apple slavernij geen geschikt onderwerp vond voor een computerspel.
Ninsee
 
Update zaterdag 16 januari:  De petitie die op vrijdagavond werd gelanceerd om het spel uit de Appstore te krijgen, haalde in slechts een paar uur bijna 50.000 handtekeningen op. Apple heeft laten weten dat het betreffende spel niet langer wordt aangeboden.

Meer over:

racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.