20

Patiënten in doodsnood door op woekerwinsten beluste medicijnfabrikant

Tien Belgische patiënten die lijden aan een levensbedreigende ziekte moeten het al twee maanden zonder medicijnen stellen omdat de leverancier, het Italiaanse farmaceutische bedrijf Leadiant de prijs met een factor 335 heeft verhoogd. De getroffen patiénten takelen zienderogen af. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De zieken die lijden aan de zeldzame ziekte CTX zijn afhankelijk van het medicijn CDCA. Leadiant heeft alle producenten van dat medicijn opgekocht en zo een monopolie gecreëerd. Vervolgens verhoogde het bedrijf de prijs met als resultaat dat patiënten in plaats van 38 euro nu voor dezelfde behandeling 12.750 euro moeten neertellen. De Italianen maken daarbij misbruik van een regel die monopolies in bepaalde gevallen toestaat om de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame diensten juist te stimuleren.

De liberale minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt niets aan de situatie te kunnen doen maar andere partijen bestrijden dat. “Het is aan haar om de maffiapraktijken in de farmasector te stoppen”, zegt het Groen parlementslid Anne Dedry. “Het wordt hoog tijd dat De Block de drama’s die de CTX-patiënten treffen op Europees niveau aankaart, maar de regering kan ook zelf maatregelen nemen.”

De families van de patiënten zijn radeloos, schrijft de krant:

“Dit is pure maffia. Het is voor ons een kwestie van leven of dood, maar zij zetten ons met de rug tegen de muur.” Eén familie spreekt open en bloot. Het gaat om een gezin uit La Louvière waarvan de zoon, Jean-François, in 2008 de diagnose kreeg. Zij zien hun zoon zienderogen aftakelen nu hij geen pillen meer kan slikken. “Hij valt weer vaker hard op de grond en is opnieuw angstig geworden. Zijn levensvreugde verdwijnt.” Bovendien is er een kans dat de schade die Jean-François en zijn lotgenoten de voorbije maanden hebben opgelopen, onomkeerbaar is. “Wat dit bedrijf doet, is misdadig”, klinkt het bij een Vlaamse familie. “Dat doe je je ergste vijand niet aan.” De families zijn kwaad omdat de ziekte twee maanden lang vrij spel heeft gekregen. “De overheid moet het monopolie van dat bedrijf breken.”

Het Italiaanse bedrijf reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De Nederlandse minster voor Medische Zorg Bruno Bruijns (VVD) sprak zich deze week in NRC uit over deze praktijken:

„De Europese wetgeving maakt het mogelijk om investeringen terug te verdienen, ook als de groep patiënten klein is. Ik heb Leadiant hier aan tafel gehad en ik heb gevraagd wat ze hadden geïnvesteerd. Laat maar zien! Dat is niet gebeurd. Moet je dan wel tien jaar marktexclusiviteit hebben, zoals volgens de EU-regels nu gebeurt? Daarom wil ik na de Europese verkiezingen de thema’s transparantie en redelijke prijs op de agenda van de nieuwe Europese Commissie zetten. Je krijgt die tien jaar marktexclusiviteit als je echt kunt aantonen dat je zoveel hebt geïnvesteerd in een medicijn – en zoveel jaren nodig om hebt om het te terug te verdienen. Maar waar exclusiviteit niet nodig is, moet je paal en perk stellen. Daarvoor wil ik na de Europese verkiezingen samen met België, Luxemburg, Ierland en Oostenrijk pleiten voor de nieuwe Europese Commissie.”

cc-foto: Araña1404

Geef een reactie

Laatste reacties (20)