10

Patiënten langer op de intensive care bij meer fijnstof

Patiënten die op de intensive care terechtkomen, moeten langer aan een beademingsapparaat liggen als ze in de dagen voor hun opname aan meer luchtvervuiling zijn blootgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en het Universitaire Ziekenhuis van Antwerpen bij meer dan tweeduizend patiënten. De VRT schrijft:

De conclusies waren duidelijk: mensen op intensieve verzorging lagen langer aan een beademingsapparaat als ze de dagen voor hun opname aan meer luchtverontreiniging waren blootgesteld. De aard van de ziekte speelde daarbij zelfs geen rol: een verkeersongeluk, een ernstige infectie, hartfalen, een zware chirurgische ingreep…: 1,2 microgram fijnstof per kubieke meter lucht extra in de weken voor de opname deed de beademingsduur met ruim 12% stijgen.

Het onderzoek stamt uit het pre-coronatijdperk, maar de uitkomsten zijn in lijn met Amerikaans onderzoek over coronapatiënten. Daaruit bleek dat mensen afkomstig uit gebieden met veel luchtvervuiling een grotere kans hebben om te overlijden aan Covid-19. Ook het RIVM is geïnteresseerd in het verband tussen luchtvervuiling en corona: het instituut kondigde een onderzoek aan naar het verband tussen de intensieve veehouderij en coronaklachten.

De Belgische wetenschappers zijn nu van plan om een nieuwe studie te doen, deze keer met vijfhonderd patiënten met Covid-19. De onderzoekers zijn benieuwd of grotere blootstelling aan luchtvervuiling leidt tot langere beademing en hogere sterftecijfers bij coronapatiënten.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)