Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Patiënten moeten vaker portemonnee trekken'

  •  
03-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schippers300.jpg
Minister Schippers wil zorg-markt openbreken door patiënten meer te laten betalen en huisartsen te laten concurreren
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meent dat het noodzakelijk is dat meer mensen zelf gaan betalen voor hun zorg, in plaats van de verzekering. Dit is volgens haar hoog nodig om de kosten van het systeem ‘in het gareel’ te houden. Dat schrijft onder meer de Volkskrant.
Minister Schippers heeft geen meerderheid in de Kamer om patiënten meer te laten betalen, maar noemt de maatregel ‘onvermijdelijk’. Ze zegt hierover:
Of ik die nou invoer of mijn opvolger. Het is niet voor niets dat eigen betalingen overal in het buitenland gebruikelijk zijn. Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden.
Ook wil de politica dat patiënten makkelijker van huisarts kunnen veranderen. Ze wil op die manier een concurrentiestrijd tussen artsen ontketenen. Dat schrijft nieuwswebsite Nu.nl. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft opdracht gekregen te onderzoeken hoe dat gerealiseerd kan worden. Huisartsen zijn huiverig voor het plan. Bart Mijman, voorzitter van de Amsterdamse huisartsen verklaart:
Als we aan klantenbinding moeten doen, zullen we in de verleiding komen om meer behandelingen te bieden dan nodig is want dát is wat patiënten vragen.  Nu stelt de huisarts de patiënt vaak gerust en stuurt hem zonder behandeling naar huis.”
cc-foto: Roel Wijants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.