26

‘Patiënten verdwalen in lokettendoolhof’

Raad voor de Volksgezondheid wil zorg organiseren per wijk ... Gevaar voor hausse aan psychische en gezinsproblemen door economische crisis

De zorg moet terug naar de basis en dus volledig op de schop. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg constateert dat de hele basiszorg, van jeugd-hulpverlening tot welzijnswerk voor ouderen veel te versnipperd is. Zorgverleners in gemeenten werken nu volledig langs elkaar heen. Alles weer bij elkaar brengen zou een hoop vertraging en kosten schelen.

Mensen met een opeenstapeling aan problemen worden volgens Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid onnodig van loket naar loket gestuurd: 

In zo’n geval gaat het bijvoorbeeld over iemand met lichamelijke problemen, die ook een gezin heeft waar het niet loopt en tegelijkertijd ook in de schuldhulpverlening zit”, legt Meijerink uit.

Het rapport van de Raad voor de Gezondheid schat in dat de zorg voor zeker een miljoen mensen niet efficiënt wordt geregeld.

“Dit moeten we niet onderschatten. De problemen lopen samen met de crisis en ook met problemen in gezinnen.”

Meijerink verwacht dat het aantal slecht geholpen patiënten nog flink kan gaan toenemen omdat gezinnen die getroffen worden door de crisis nog in de problemen kunnen komen. De vraag naar psychische zorg zal nog flink kunnen toenemen.

Gemeenten zouden volgen Meijerink meer de regie moeten nemen en de zorg per wijk moeten organiseren zodat de zorg dichtbij de mensen komt en een loketgang niet nodig is. “Dus niet per gemeente, maar per wijk’, benadrukt hij. Zo zouden de huisarts, doktersassistenten, Riagg, maatschappelijk werk, de diëtiste, fysiotherapeut en de apotheek onder één dak te vinden moeten zijn. In sommige gemeenten is dat al zo, maar in veel gemeenten valt nog veel winst te halen.

Meijerink pleit ervoor dat gemeenten gaan investeren in efficiëntere zorgformules. Dat ze daar niet echt op zitten te wachten snapt hij. Gemeenten krijgen door bezuinigingen steeds meer verantwoordelijkheden. Volgens Meijerink valt echter wel winst te halen. “We hebben uitgerekend dat dit per saldo niet veel meer gaat kosten.”

BNR-Nieuwsradio: Basiszorg moet op de schop

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)