112

Paus: homoseksuele priesters welkom, vrouwelijke niet

Franciscus wil homo's niet veroordelen

Homo’s maken gewoon deel uit van de samenleving. Ze mogen niet veroordeeld of uitgesloten worden. Het klinkt als een open deur, maar niet als je bedenkt dat de woorden gesproken worden door paus Franciscus.

“Wie ben ik om ze te veroordelen?”, zei de paus in een gesprek met journalisten aan boord van het pauselijk vliegtuig op de terugweg van Brazilië naar Rome. De NOS meldt dat hij homoseksuelen verdedigde tegen discriminatie, al verwees hij ook naar de Rooms-Katholieke leer die homoseksualiteit niet zondig acht, maar homoseksuele handelingen wel.

Franciscus zei dat zijn woorden ook gelden voor homoseksuele priesters. De Britse krant The Guardian wijst erop dat dit een totaal andere houding is dan die van de vorige paus. Benedictus XVI tekende in 2006 juist een document dat stelde dat mannen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens geen priester zouden moeten zijn.

Het verbod op vrouwelijke priesters is volgens Franciscus wel definitief, zei de paus ook. “De kerk heeft gesproken en ‘nee’ gezegd”, liet hij weten. Franciscus zou wel graag meer vrouwen op bestuursfuncties zien in kerkelijke organisaties en in de zielszorg, aldus de NOS. 

NOS: Paus wil homo’s niet veroordelen

The Guardian: Pope Francis says he will not judge priests for being gay

Foto-cc: Catholic Church (England and Wales)

Geef een reactie

Laatste reacties (112)