8

Paus: ‘Niet voortplanten als konijnen’

... 'maar anti-conceptie nog steeds verboden' ... Populistische uitspraken doen paus Franciscus moderner lijken dan hij is

Paus Franciscus deed zijn uitspraak tijdens een gesprek met journalisten. Verantwoord ouderschap is volgens hem het belangrijkst. Hierbij haalde hij een voorbeeld aan van een vrouw die zeven kinderen op de wereld had gezet middels een keizersnede, en voor de achtste keer zwanger wilde worden. De paus had de vrouw hierom berispt: ze had “God uitgedaagd en was onverantwoordelijk geweest”.

De paus zei ook dat er genoeg natuurlijke, door de kerk goedgekeurde methoden voor geboortebeperking zijn die mannen en vrouwen kunnen toepassen. Maar hij blijft tegen kunstmatige vormen van anti-conceptie.

Conservatief
Paus Franciscus doet regelmatig ‘down-to-earth’ uitspraken die zijn conservatieve opvattingen lijken te maskeren. Na de aanslagen in Parijs op het tijdschrift Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt veroordeelde hij de acties, maar zei ook dat het geloof niet bespot dient te worden. Hij grapte dat het normaal is dat als iemand zijn moeder zou beledigen, dat diegene een klap kan verwachten.

In zijn toespraak op maandag benadrukte de paus dat anticonceptie nog steeds verboden is voor katholieken. Ook sprak hij zich uit tegen “ideologische kolonisatie”. Westerse instellingen moeten volgens hem ophouden hun ideeën over geboortebeperking en homorechten op te leggen aan ontwikkelingslanden in ruil voor hun steun:

Iedereen heeft het recht zijn identiteit te behouden zonder ideologisch gekoloniseerd te worden.

NOS: Paus: voortplanten als konijnen hoeft niet

Geef een reactie

Laatste reacties (8)