38

Paus spreekt van ‘Armeense genocide’

Update: Turkse regering roept Pauselijke gezant op het matje en haalt ambassadeur terug ... Turkse regering reageerde eerder al met afzeggen persconferentie in Vaticaanstad

Paus Franciscus heeft de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse rijk de eerste van de drie genocides in het Europa van de 20e eeuw genoemd. De andere twee waren de moorden onder Stalin in de Sovjet-Unie en de Holocaust. “Kwaad verhullen of ontkennen is als het laten bloeden van een wond”, zei de paus tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek waar de moord op de Armeniërs, nu 100 jaar geleden, werd herdacht. De Armeense president Sarkisian was aanwezig bij de dienst.

Dat bericht de NOS. De uitspraak ligt gevoelig in Turkije, dat erkent dat er Armeniërs zijn vermoord, maar ontkent dat van genocide sprake was. Een geplande persconferentie vandaag op de Turkse ambassade in Vaticaanstad is afgezegd.

In totaal werden in 1915 honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk gedeporteerd en vermoord. In sommige schattingen is sprake van 1,5 miljoen slachtoffers. De Tweede Kamer riep afgelopen week het kabinet nog op zich in te zetten voor toenadering tussen de Turkse regering en Armenië over de kwestie.

Update 16:00 uur
De Turkse regering heeft de Pauselijke gezant in het land inmiddels op het matje geroepen over de uitspraken van de Paus en zijn ambassadeur uit Vaticaanstad teruggetrokken.

In de VARA-serie Bloedbroeders onderzoeken de Turks-Nederlandse journalist Sinan Can en de Armeens-Nederlandse musical-acteur Ara Halici hoe hun familie 100 jaar geleden betrokken was bij de Turkse massamoord op de Armeniërs. In deze ‘documentaire roadmovie’ ondernemen Sinan en Ara een reis door Turkije en Armenië; van Istanbul naar Jerevan. In hun zoektocht naar de waarheid over de Armeense Genocide beleven zij niet alleen emotionele en confronterende ontmoetingen, maar onvermijdelijk komt ook hun vriendschap onder druk te staan.

Bloedbroeders zie je elke zondagavond om 20.15 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)