Laatste update 11:59
111

Paus vergelijkt Europees populisme met Hitler

De Spaanse krant El Pais heeft zondag een interview met Paus Franciscus gepubliceerd waarin hij het Europees populisme vergelijkt met Hitler en de Tweede Wereldoorlog. Volgens de paus moet Europa ervoor waken weer leiders te verkiezen die zeggen het volk hun identiteit terug te geven maar eigenlijk die te vernietigen.

Paus Franciscus werd tijdens de inauguratie van Trump geïnterviewd en gaf zijn perspectief op populisme

We zoeken naar iemand die ons onze identiteit terug geeft. En sluiten andere uit door middel van muren en prikkeldraad. Crises leiden tot angst. Zoals het populisme Duitsland in 1933. Duitsland was gebroken. Het moest weer herrijzen, zijn identiteit hervinden, een leider, iemand die in staat is Duitslands karakter te herstellen, en  dan is daar een kleine jonge man genaamd Adolf Hitler die zegt: ik kan het, ik kan het. Hitler stal de macht niet maar kreeg die van het volk en toen vernietigde hij het volk. 

Over populisme binnen Europa gesproken. De leiders van Europees-extreemrechtse partijen zijn zaterdag in Koblenz bijeen gekomen. Ze zouden er hebben gepleit voor ‘minder macht voor Brussel’ en meer nationalisme, een beetje zoals de Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn inauguratie deed: een ongegeneerd pleidooi houden voor het ‘eigen volk’, wat dat ‘eigen volk’ ook moge zijn. In Koblenz deden onder meer Front National, Alternative für Deutschland en de PVV mee aan de bijeenkomst. Daarmee toonde Geert Wilders nog eens aan dat hij er geen moeite mee heeft tegen het nazisme aan te schuren.

Over Donald wilde de paus zich niet uitlaten. Hij zegt het nog even af te wachten.

Bron: DW

cc foto: Feng Zhong

Geef een reactie

Laatste reacties (111)