Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pauw: Krijgt Tjeenk Willink de kabinetsformatie weer op gang?

  •  
30-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-05-30 om 07.04.35
De kabinetsformatie is ruim 75 dagen onderweg. Herman Tjeenk Willink is naar voren geschoven als beoogd opvolger van teruggetreden informateur Edith Schippers en daarmee is men in Den Haag terug bij af. Als zijn aanstelling wordt goedgekeurd, is het aan de voormalig “onderkoning” om de formatie uit het slop te trekken. Lukt het hem wel genoeg partijen bijeen te krijgen voor een meerderheidskabinet, of wordt het toch – tegen de zin van vrijwel alle betrokken partijen in – een minderheidskabinet.
Aan Schippers heeft het niet per se gelegen, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Na de verkiezingen bleek de Tweede Kamer versnipperd en zie nu maar eens genoeg partijen bij elkaar te krijgen die hun onderlinge verschillen opzij kunnen zetten. En er speelt nog iets anders, denkt demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma: het PvdA-trauma. Na het enorme verlies van haar partij in de verkiezingen, durven andere partijen nu niet in een coalitie te stappen uit angst bij de volgende verkiezingen ook zo op hun lazer te krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.