0

Pauw: Henk Krol en Xander van der Wulp over het regeerakkoord


Ze zijn eruit. Na meer dan 200 dagen onderhandelen en formeren is het kabinet Rutte III klaar om naar het bordes te gaan. Maandag werd bekend dat VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het eens waren geworden, dinsdag zal het regeerakkoord worden gepresenteerd. Daarover werd gesproken aan tafel bij Pauw. Te gast waren parlementair journalist Xander van der Wulp en fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol.

Het ging onder andere over Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) die al direct hadden laten weten niet in het kabinet plaats te nemen, maar namens hun partij in de Kamer te blijven. Xander van der Wulp denkt dat het al eerder genomen besluit van Gert-Jan Segers om namens zijn ChristenUnie gewoon in de Kamer te blijven een zetje voor de andere twee fractievoorzitters is geweest om hetzelfde te doen:

In een vierpartijencoalitie ben je al snel onzichtbaar als partij en in de Kamer kan je dan gaan proberen de partij kleur op de wangen te blijven geven. Maar het is wel heel ingewikkeld, want ze verwijzen dan allemaal naar Bolkestein in de jaren 90 die dat natuurlijk meesterlijk deed, maar daarna hebben we bijvoorbeeld nog recentelijk Diederik Samsom gezien. En het is wel heel ingewikkeld als je 208 dagen daarbinnen hebt gezeten, met Mark Rutte hebt gepraat over welke afspraken je gaat maken en je kent elkaar door en door, om er dan vervolgens enigszins afstand van te gaan nemen in de Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)