223

Pech voor Rutte: Restzetel senaat mogelijk naar 50Plus

Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) overweegt stem te geven aan 50Plus. OSF haalde net niet genoeg stemmen voor eigen zetel

Ouderenpartij 50Plus krijgt mogelijk een tweede zetel in de senaat. Dat meldt de Volkskrant. Zaterdag besprak de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), de vereniging van provinciale politieke partijen in de Eerste Kamer, op een ledenvergadering in Amersfoort de noodzaak 50Plus aan een extra zetel te helpen. Voor premier Rutte is dit slecht nieuws, omdat de coalitie dan onmogelijk nog een meerderheid in de Eerste Kamer kan halen.

De OSF haalde woensdag bij de provinciale statenverkiezingen te weinig stemmen om na 23 mei, wanneer de senaat wordt gekozen, opnieuw in de Eerste Kamer te komen. Maar de 0,64 zetel die wel werd behaald, is voor de overige partijen van grote waarde als straks de restzetels worden verdeeld, aldus de Volkskrant.
“De vraag die nu voorligt, is een principiële”, zegt OSF-bestuurslid Emma Kraak. “Hoe kan de regionale gedachte het best worden vertegenwoordigd in de Eerste Kamer? Het gaat om onze idealen, anders is het einde oefening voor de OSF.”

Kraak vindt dat 50Plus-aanvoerder Jan Nagel met zijn Leefbaar-geschiedenis goede credits heeft voor de OSF. “Ik constateer met u dat Nagel opkomt voor lokale en regionale belangen.” Nagel zelf zegt dat hij “serieus” geïnteresseerd is in deze optie.
Als GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren vervolgens hun resten aan de PvdA schenken, zou de PvdA een zetel stijgen en de PVV een zetel verliezen. Dan zakt de coalitie zelfs naar 36 zetels.

Lees meer bij de Volkskrant: Slecht nieuws voor Rutte: mogelijk tweede zetel in senaat 50Plus

Op de foto: 50Plus-voorman Jan Nagel

Geef een reactie

Laatste reacties (223)