64

Pechtold: Ga Wilders nu niet negeren

Wie de PVV gaat negeren, negeert ook de kiezers, aldus de D66-leider

Partijen in de Tweede Kamer moeten PVV-leider Geert Wilders niet negeren, maar juist het debat met hem aangaan. Wie de PVV gaat negeren, negeert ook de kiezers, schrijft Pechtold in een opiniestuk in de Volkskrant.

De uitlatingen van Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij hij zijn aanhang om “minder Marokkanen” liet scanderen, noemt Pechtold “een walgelijk tafereel”. Waarom dan geen cordon sanitaire? Pechtold geeft het antwoord in de Volkskrant:

(..) het feit dat Wilders opnieuw een morele grens overschrijdt, betekent niet dat wij een democratische grens over moeten.

Als wij voorstellen van de PVV categorisch zouden afwijzen, ontnemen wij hen feitelijk democratische rechten. Die kant wil ik als democraat niet op. Hoe abject hun ideeën soms zijn, ook parlementariërs van de PVV zijn gekozen volksvertegenwoordigers. De stem van een PVV-kiezer is net zoveel waard als die van een kiezer van de PvdA, het CDA of D66. Hun vertegenwoordigers verdienen daarom dezelfde rechten.”

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de PvdA, sluit Pechtold daarom ook het steunen van PVV-voorstellen niet uit.

De PVV zelf is intussen druk bezig de eigen gelederen enigszins gesloten te krijgen. Wilders optreden leidde tot een ware exodus van Kamer-, Staten- en raadsleden uit de politieke beweging.

Volkskrant: Alexander Pechtold: Gun Wilders niet de slachtofferrol die hij wil

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (64)